Baranina w sosie koperkowym: składniki i przepis
Baranina w sosie koperkowym to danie, którego będziesz chciała dokładkę. Pyszny mix harmonijnych smaków.

- Edipresse
Opublikowano: 22.06.2008, 15:45
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 75 dag baraniny,
- pieprz,
- liść laurowy,
- sól,
- szklanka rosołu z kostki.
Reklama
Sos:
- 3 dag masła,
- szklanka rosołu,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżeczka cukru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Reklama
- Baraninę natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym liściem laurowym. Pozostawić na cztery godziny w chłodnym miejscu. Przełożyć do garnka. Przykryć. Wlać rosół. Dusić kwadrans.
- Lekko ostudzić. pokroić w plastry.
- Sos: przygotować zasmażkę z mąki i masła. Rozetrzeć z rosołem. Wlać ocet i roztrzepane żółtko. Przyprawić do smaku. Dodać sos powstały w czasie duszenia. Włożyć mięso. Lekko podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama