Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 75 dag baraniny,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • szklanka rosołu z kostki.
Reklama

Sos:

  • 3 dag masła,
  • szklanka rosołu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
Reklama
  1. Baraninę natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym liściem laurowym. Pozostawić na cztery godziny w chłodnym miejscu. Przełożyć do garnka. Przykryć. Wlać rosół. Dusić kwadrans.
  2. Lekko ostudzić. pokroić w plastry.
  3. Sos: przygotować zasmażkę z mąki i masła. Rozetrzeć z rosołem. Wlać ocet i roztrzepane żółtko. Przyprawić do smaku. Dodać sos powstały w czasie duszenia. Włożyć mięso. Lekko podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama