Reklama
Składniki:

- 50 dag mielonej lub siekanej wieprzowiny
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- świeża mięta
- 2 łyżki tartej bułki
- 75 dag pomidorów
- oliwa z oliwek
- tymianek
- 1/2 cytryny
- cynamon
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Bułkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mięsa razem z jajkiem. Dołóż 1 startą cebulę, posiekane czosnek i listki mięty. Dopraw
do smaku solą i pieprzem. Mięso wyrób z tartą bułką. Masę schłodź w lodówce.

2. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Drugą cebulę obierz, pokrój w kostkę. Przesmaż na oliwie, dodaj pomidory i skórkę otartą z cytryny. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Duś ok. 5 minut
na małym ogniu.

Reklama

3. Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki. Kładź je na gotujący się sos. Dopraw go cynamonem. Duś ok. 20 minut pod przykryciem. Klopsiki podawaj ciepłe z białym pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama