Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,2 kg fileta z indyka
- duży pęczek bazylii
- 20 dag mielonego białego sera
- 10 dag startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 2 łyżki bułki tartej
- olej
- 1/2 szklanki wina białego
- słodka mielona papryka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z farszem z bazylii!
- Mięso opłucz, osusz, rozetnij, aby powstał płat.
- Lekko go rozbij, natrzyj pieprzem.
- Bazylię opłucz, oberwij listki, zmiksuj.
- Połącz z białym serem, parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym w kostkę suszonymi pomidorami i bułką tartą.
- Otrzymaną masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Masę rozłóż na mięsie, zwiń roladę, zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianą nitką.
- Roladę ułóż na blasze, polej kilkoma łyżkami oleju i winem, oprósz papryką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.
- Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
- Roladę podawaj na ciepło krojoną na porcje albo na zimno (w postaci cienkich plasterków).