Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg szynki (myszki)
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek oleju
- 10 łyżek ciepłej wody
- słodka papryka
- sok oraz skórka starta z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę z cytryną i ziołami!
- Wodę wymieszaj w miseczce z olejem, 4 łyżkami płynnego miodu, obranym i drobno posiekanym czosnkiem, szczyptą słodkiej papryki oraz sokiem i skórką z cytryny.
- Marynatą zalej mięso, przykryj i marynuj 12 godzin, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
- Mięso wyjmij z marynaty (płyn zachowaj) obwiąż nitką kuchenną, pod nitkę włóż gałązki rozmarynu i tymianku.
- Ułóż mięso w foremce, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni.
- Temperaturę zmniejsz do 170 stopni, mięso odkryj, wlej marynatę i piecz szynkę kolejne 35 minut, często polewając powstałym sosem.
- Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj resztą miodu.