Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 kajzerki
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 10 gałązek świeżego tymianku
- jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić polędwiczki w panierce!
- Polędwiczki opłucz, osusz.
- Każdą natrzyj pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- Kajzerki pokrój w małą kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
- Dodaj bułkę i listki tymianku, chwilę przesmaż, przestudź.
- Wymieszaj z jajkiem, przypraw.
- Na patelni rozpuść masło. Obsmaż na nim mięso.
- Polędwiczki przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Każdą posmaruj musztardą wymieszaną z miodem, a potem obłóż masą z bułki.
- Całość podlej winem lub bulionem.
- Danie wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz około 20 minut.
- Masa z bułki powinna być zrumieniona i chrupiąca.
- Upieczone polędwiczki pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku, żeby mięsne soki równomiernie rozeszły się po mięsie.
- Następnie pokrój w grube plastry. Podawaj z sosem spod pieczenia.