Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego bez kości
- 3 ząbki czosnku
Na masę musztardowo-ziołową:
- 3 łyżki posiekanych ziół
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki śmietany 18%
- 10 dag musztardy
- szklanka tartej bułki
- jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na schab w skorupce musztardowej!
- Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.
- Natrzyj zmiażdżonym w prasce czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.
- Odstaw na 4 godziny w chłodne miejsce.
- Mięso włóż do rękawa foliowego do pieczenia.
- Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
- Mięso wyjmij z piekarnika i rękawa, lekko przestudź.
- Z tartej bułki, jajka, musztardy, oleju, śmietany i posiekanych ziół zrób gęstą masę.
- Obłóż nią schab.
- Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż skorupka stanie się rumiana.
Zobacz więcej przepisów na mięsa:
Szynka z cytryną i ziołami - przepis
Rolada z farszem z bazylii - przepis
Jak zrobić polędwiczki w panierce?
Polędwiczki z malinami - przepis
Wieprzowina curry - przepis