Gdzie ludzie jedzą śledzie, tam doktorom się nie wiedzie - mówi holenderskie przysłowie. I nic dziwnego, mięso ryb jest bowiem jednym z najzdrowszych mięs, jakie może spożywać człowiek. Szczególnie ryby morskie posiadają dużo niezwykle zdrowego kwasu Omega-3, zawartego w ich tłuszczu. Pomaga on w profilaktyce oraz leczeniu chorób układu krążenia, hamuje stany zapalne oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory.
Dieta bogata w ryby jest gwarancją zdrowia i urody. Jedyną wątpliwością powstrzymującą nas przed spożywaniem ich mięsa jest fakt, że często po prostu nie potrafimy dobrze jej przyrządzić. Często nie wiemy też jak rozpoznać, czy kupowana przez nas ryba jest świeża.
Ryby to bogactwo smaku. Możemy je smażyć, piec, gotować, wędzić, marynować lub przyrządzać w galarecie. Popularne są nie tylko zupy rybne, ale również rybne pasty na kanapki czy pyszne zapiekanki z ryb. Dań przygotowywanych z ryb są tysiące. My prezentujemy 80 tych, które według nas są najelpsze.