Roladki schabowe są delikatne i kruche - idealne na niedzielny obiad! Farsz można modyfikować według własnego uznania na różne sposoby. W wersji Kasi Bukowskiej roladki schabowe będą nadziewane warzywami. Danie można przygotować z wyprzedzeniem, a później odgrzać - smak będzie równie rewelacyjny. Klucz do sukcesu to dobre mięso!
Oto składniki na roladki schabowe z warzywami według Kasi Bukowskiej:
- 5 kawałków schabu o grubości około centymetra,
- 6 suszonych pomidorów,
- 3-4 łyżki mąki,
- marchewka,
- czerwona cebula,
- natka pietruszki,
- 1-2 szklanki bulionu,
- sól,
- pieprz,
- olej do obsmażenia.
Jak zrobić roladki schabowe z warzywami? Zacznij od przygotowania farszu. Obraną marchewkę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj też cebulę i natkę pietruszki, a także suszone pomidory. Schab rozklep, aby powstały z niego cienkie i duże płaty. Mięso przypraw pieprzem, solą, a potem nałóż dodatki - cebulkę, marchewkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Ciasno zwiń każdą roladkę schabową. Możesz ją spiąć wykałaczkami. Na koniec mięso obtocz w mące.
Przygotowane roladki schabowe smaż na gorącym tłuszczu, zaczynając od szwu, aby później się nie otworzyły. Gdy mięso jest już podsmażone ze wszystkich stron, zalej je bulionem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.