Przepis na tradycyjnego kulebiaka z azjatyckim twistem

Tradycyjny kulebiak z koreańskim twistem fot. Materiały prasowe
Zapraszając gości lub idąc do kogoś z wizytą często zastanawiamy się co zaserwować, aby dobrze wypaść i aby wszystkim smakowało. Czy znów będzie to sałatka, a może koreczki? A może tym razem warto pomyśleć o czymś niestandardowym?
Redaktorki Polki.pl / 20.01.2020 15:17
Tradycyjny kulebiak z koreańskim twistem fot. Materiały prasowe

Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycję z nowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji.

Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Dlatego w menu na spotkania ze znajomymi także warto postawić na oryginalne połączenia i nietuzinkowe kombinacje smaków, by zaskoczyć ich swoim kulinarnym talentem.

W roli dania, łączącego tradycję z nowoczesnością, świetnie sprawdzi się np. kulebiak z koreańskim twistem, stworzony przez szefa kuchni z Samsung Club Des Chefs Korea. Kihak Lim to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu.

Potrawa popularna na Wschodzie, została odświeżona i urozmaicona w azjatycki sposób. Łosoś, grzyby i szpinak to tylko niektóre ze składników, które koreański szef dodał do wschodniego zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt. Oto przepis na kulebiaka, który zaskoczy bliskich i znajomych:

Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem

Składniki (porcja dla 5 lub 6 osób):

Pilaw
fot. Materiały prasowe

Pilaw:

  • ½ szklanki białego ryżu basmati
  • ½ szklanki brązowego ryżu basmati
  • ½ łyżki dzikiego ryżu
  • 2 szklanki bulionu z kury

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 60 g soli
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka kolendry
  • ½ łyżki kminu
  • ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 10 g startego imbiru

Łosoś:

  • 450–500 g łososia
  • 1 porcja ciasta francuskiego (mrożona, w rozmiarze 30 x 40 cm)
  • 4 lub 5 plasterków szynki prosciutto
  • 200 g duxelles (drobno pokrojonych, smażonych grzybów)
  • 50 g zblanszowanego i odciśniętego szpinaku
  • 10 g bazylii
  • 10 g koperku
  • 5 g oregano
  • 5 g majeranku
  • 2 ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Sposób przygotowania:

1. Zalewa: wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 15 minut. Następnie wyłącz i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie.

2. Łosoś: przygotowanego łososia umieść w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz.

3. Ciasto: rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej właśnie kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°.   


fot. Materiały prasowe

4. Ryż: namaczaj 3 rodzaje ryżu w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i na 20 minut wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika. 

5. Serwuj kulebiak w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.

Materiały prasowe marki Samsung

Redakcja poleca

REKLAMA