Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycję z nowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji.
Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Dlatego w menu na spotkania ze znajomymi także warto postawić na oryginalne połączenia i nietuzinkowe kombinacje smaków, by zaskoczyć ich swoim kulinarnym talentem.
W roli dania, łączącego tradycję z nowoczesnością, świetnie sprawdzi się np. kulebiak z koreańskim twistem, stworzony przez szefa kuchni z Samsung Club Des Chefs Korea. Kihak Lim to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu.
Potrawa popularna na Wschodzie, została odświeżona i urozmaicona w azjatycki sposób. Łosoś, grzyby i szpinak to tylko niektóre ze składników, które koreański szef dodał do wschodniego zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt. Oto przepis na kulebiaka, który zaskoczy bliskich i znajomych:
Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem
Składniki (porcja dla 5 lub 6 osób):
fot. Materiały prasowe
Pilaw:
- ½ szklanki białego ryżu basmati
- ½ szklanki brązowego ryżu basmati
- ½ łyżki dzikiego ryżu
- 2 szklanki bulionu z kury
Zalewa:
- 1 l wody
- 60 g soli
- 30 g cukru
- 1 łyżka kolendry
- ½ łyżki kminu
- ½ łyżki czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 10 g startego imbiru
Łosoś:
- 450–500 g łososia
- 1 porcja ciasta francuskiego (mrożona, w rozmiarze 30 x 40 cm)
- 4 lub 5 plasterków szynki prosciutto
- 200 g duxelles (drobno pokrojonych, smażonych grzybów)
- 50 g zblanszowanego i odciśniętego szpinaku
- 10 g bazylii
- 10 g koperku
- 5 g oregano
- 5 g majeranku
- 2 ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Sposób przygotowania:
1. Zalewa: wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 15 minut. Następnie wyłącz i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie.
2. Łosoś: przygotowanego łososia umieść w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz.
3. Ciasto: rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej właśnie kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°.
fot. Materiały prasowe
4. Ryż: namaczaj 3 rodzaje ryżu w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i na 20 minut wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika.
5. Serwuj kulebiak w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.
Materiały prasowe marki Samsung