Zapiekanka to najczęściej mieszanina najróżniejszych produktów – makaronu, warzyw, serów, mięs. Do zapiekanek możemy wykorzystać naprawdę wszystko, co znajdziemy w lodówce. Wybrane składniki mieszamy razem, a następnie zapiekamy w piekarniku. Wyostrzyć smak pomogą nam sosy, zarówno te gotowe, kupione w sklepie, jak i przygotowane samodzielnie, np. z pomidorów.
Zobacz także: Robimy zapiekanki na bagietce
Przykłady najsmaczniejszych zapiekanek:
Zapiekanka śniadaniowa
Kiełbasę i cebulę podsmaż na rozgrzanej patelni. W międzyczasie roztrzep z mlekiem 8 jajek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ser, grzanki z chleba, kiełbaski i cebulę, oraz estragon. Przelej do nasmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez jakieś 35 minut, aż się zetnie.
Zapiekanka ryżowa na słodko
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Do gorącego ryżu dodaj roztrzepane jajka, masło, cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru kryształu. Wszystko dokładnie mieszaj. Zetrzyj 6 jabłek na tarce o dużych oczkach. Dodaj cynamon i cukier. Natłuść formę do zapiekania. Część ryżu wyłóż na spód naczynia i posmaruj śmietaną. Wyłóż ˝ jabłek i resztę ryżu. Ponownie posmaruj śmietaną i wyłóż resztę jabłek. Piecz ok. 40 min.
Zapiekanka z makaronu
Ugotuj makaron. Wymieszaj z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i szwajcarskim serem. Polej sosem, posyp parmezanem i zapiekaj.
Pomysły na sos:
Sos biały:
Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć. Zestaw z ognia i dołóż śmietanę. Odstaw do przestygnięcia.
Sos pomidorowy:
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Na patelnię dodaj pomidory z puszki. Całość wymieszaj i podsmaż. Następnie dopraw octem winnym, cukrem oraz solą i pieprzem. Zagotuj wszystko, aby cukier się rozpuścił.
Zobacz przepis: Góralska zapiekanka