Przygotowanie:
Kurczak tikka masala wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kuchnią indyjską. Mimo że danie można spotkać w niemal każdym menu indyjskiej restauracji, to wymyślone zostało przez Brytyjczyków.
Jego pierwowzorem był kurczak w maślanym sosie. Wersja tikka masala została wzbogacona pomidorami, śmietanką i mnóstwem orientalnych przypraw.
-
Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
-
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka. Odstaw na minimum godzinę.
-
Wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż na patelni zwykłej lub grillowej.
-
W garnku roztop masło klarowane. Dodaj cebulę pokrojoną w grube piórka, po minucie czosnek, a po kolejnej wszystkie przyprawy. Smaż całość przez 2 minuty.
-
Dodaj pomidory, cukier, ocet winny i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
-
Dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.
-
Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę kremówkę.
-
Tikka masala podawaj razem z kolendrą i ze świeżym pieczywem lub ryżem basmati.
Więcej pomysłów na pyszny obiad:
Polędwiczki w sosie grzybowym
Przepis na pieczonego pstrąga łososiowego
Przepis na zapiekankę z makaronem