Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- szklanka mleka
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Na wierzch:
- sól
- pieprz
- 500 g mieszanki owoców morza lub po 150 g mrożonych krewetek, kalmarów i małży
- mała cukinia
- papryczka chili
- 3 łyżki oliwy
- estragon
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pizzę z owocami morza!
- Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
- Odstaw na 15 minut.
- Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
- Owoce morza rozmroź i przelej wrzątkiem. Osącz.
- Cukinię pokrój w słupki, chili w bardzo cienkie paseczki (zrób to w rękawiczkach).
- Posmaruj spód pizzy 2 łyżkami oliwy, ułóż owoce morza, posyp, cukinią, papryczką i przyprawami.
- Piecz 15 minut w temperaturze ok. 225°C.