Pierogi leniwe, znane też pod nazwą leniwe kluski, to jeden z najpyszniejszych smaków dzieciństwa. Chociaż swoim kształtem absolutnie nie przypominają klasycznych pierogów, zaserwowane z zasmażką lub słodką śmietanką, należą do klasyki barów mlecznych. Przygotowuje się je z sera białego, mąki oraz ziemniaków.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę,
- 10-15 łyżek mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 600 g białego sera (najlepiej półtłustego).
Przygotowanie:
- Do dużej miski wrzuć ziemniaki.
- Przeciśnij przez praskę również biały ser.
- Jeśli nie masz praski, ziemniaki i ser możesz zmielić w maszynce do mięsa lub utłuc tłuczkiem.
- Pamiętaj jednak, aby pod żadnym pozorem nie używać blendera! Do miski wbij 2 jajka.
- Wszystko przemieszaj. Teraz dodaj mąkę - nie wsypuj od razu całości, bo kluseczki będą za twarde.
- Zacznij od 10 łyżek i sprawdź, czy konsystencja będzie odpowiednia.
- Ciasto na pierogi leniwe wyłóż na blat i krótko zagnieć. Nie ugniataj zbyt długo, bo stanie się zbyt kleista.
- Z ciasta odkrój 1/4 porcji i stwórz rulon. Teraz rulon musisz delikatnie spłaszczyć i pokroić w ukośne kluseczki.
- Tak samo postąp z resztą ciasta.
- Pierogi leniwe wrzucaj na posolony wrzątek. Gotuj przez maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
- Serwuj ze słodką śmietanką lub podsmażoną na maśle bułką tartą i cukrem.
Zobacz też inne przepisy na dania mączne:
Przepisy na pierogi z kilku stron świata Pomysły na naleśniki na słono i słodko