Włoska lasagne z mięsem mielonym

Pomysł na pyszny obiad! Lasagne z mięsem to zawsze dobra opcja - posmakuje wszystkim! Wystarczą gotowe płaty makaronu, mięso i sos pomidorowy i mamy gotową bazę! Sprawdź na Polki.pl!
Weronika Kwaśniak / 30.08.2017 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Włoska lasagne z mięsem mielonym
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • opakowanie płatów makaronu do lasagne
  • 200 g żółtego tartego sera

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Lasagne to płaty makaronu, które przekłada się różnymi rodzajami nadzienia. Popularna jest zapiekanka w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem, pieczarkami albo różnymi warzywami. Najbardziej tradycyjny przepis na to danie to jednak lasagne bolognese, czyli z mięsem mielonym!

Przepis na lasagne z mięsem mielonym:

  1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni.
  2. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj około 20 minut.
  3. Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu.Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
  4. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
  5. Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jakie mięso użyć do lazanii?

W przypadku tej wersji, najczęstszym wyborem jest mięso mielone - zarówno wołowe, wołowo-wieprzowe lub drobiowe. Wcześniej podsmażone jest łączone z sosem pomidorowym, który idealnie nasiąka.

Jeżeli masz mięso z rosołu - kawałki antrykotu, szpondru lub ścinki z korpusu z kurczaka - użyj je jako bazy i podgotuj w sosie warzywnym, aby nabrały smaku. Dla pewności dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Innym pomysłem jest szarpana wołowina lub wieprzowina, długo marynowana i pieczona przez 6-10 godzin w zależności od stopnia kruchości. Jeżeli nie lubisz kawałków mięsa w lazanii, wystarczy zmielić je na gładko.

Czym zastąpić płaty makaronowe?

Jeżeli jesteś na diecie lub chorujesz na celiakię, płaty makaronowe w lazanii to wyzwanie. Istnieje kilka sposobów, jak je wymienić tak, aby nie stracić na smaku:

  • użyj cienko pokrojonych plastrów cukinii, która przełożysz warstwowo identycznie, jak makaron - nie musisz jej wstępnie podgotowywać
  • bakłażan obierz dokładnie ze skórki i pokrój na cienkie kawałki, podobnie jak w przypadku cukinii - jest delikatniejszy i łatwiej się rozpada, ale trzyma mięso w całości

Zobacz też:
30 najlepszych przepisów na dania z makaronem! Sprawdź! Zobacz nasz najlepszy przepis na domowy makaron!
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/09.03.2019 12:04
Przepis jest dobry lasagne musi pływać w beszamelu i nie trzeba gotować makaronu.
/31.01.2018 10:17
:)
/30.08.2017 16:36
hmmm brakuje mi jeszcze przepisu na lasagne z mięsem, ale dodatkiem warzyw
POKAŻ KOMENTARZE (1)