Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- posiekana cebula,
- ząbek czosnku,
- 400 g pomidorów z puszki,
- opakowanie płatów makaronu do lasagne,
- 200 g żółtego tartego sera.
Beszamel:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 300 ml mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Lasagne to płaty makaronu, które przekłada się różnymi rodzajami nadzienia. Popularna jest zapiekanka w wersji wegetariańskiej, np. lasagne ze szpinakiem, pieczarkami albo różnymi warzywami. Najbardziej tradycyjny przepis na to danie to jednak lazania z mięsem mielonym, czyli lasagne bolognese.
Lazania – przepis:
- Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj około 20 minut.
- Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu.Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
- W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
- Lazania z mięsem mielonym powinna piec się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Jakiego mięsa użyć do lazanii?
W przypadku tej wersji, najczęstszym wyborem jest mięso mielone - zarówno wołowe, wołowo-wieprzowe lub drobiowe. Wcześniej podsmażone jest łączone z sosem pomidorowym, który idealnie nasiąka.
Jeżeli masz mięso z rosołu - kawałki antrykotu, szpondru lub ścinki z korpusu z kurczaka - użyj je jako bazy i podgotuj w sosie warzywnym, aby nabrały smaku. Dla pewności dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Innym pomysłem jest szarpana wołowina lub wieprzowina, długo marynowana i pieczona przez 6-10 godzin w zależności od stopnia kruchości. Jeżeli jednak nie lubisz kawałków mięsa w lazanii, wystarczy zmielić je na gładko.
Czym zastąpić płaty makaronowe?
Jeżeli jesteś na diecie lub chorujesz na celiakię, płaty makaronowe w lazanii to wyzwanie. Istnieje kilka sposobów, jak je wymienić tak, aby nie stracić na smaku:
- aby zrobić lazanię z cukinii, użyj cienko pokrojonych plastrów cukinii, która przełożysz warstwowo identycznie, jak makaron - nie musisz jej wstępnie podgotowywać,
- bakłażan obierz dokładnie ze skórki i pokrój na cienkie kawałki, podobnie jak w przypadku cukinii - jest delikatniejszy i łatwiej się rozpada, ale trzyma mięso w całości.
Inne przepisy na dania z makaronem:
Makaron z sosem serowymZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
30 najlepszych przepisów na dania z makaronem Przepis na domowy makaron