Lazania z mięsem mielonym. Jakie mięso wybrać i czym zastapić makaron?

Lazania z mięsem mielonym zasmakuje z pewnością wszystkim domownikom. Wystarczy mięso mielone, gotowe płaty makaronu, sos pomidorowy i beszamel.
Urszula Wilczkowska / 30.08.2017 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Lazania z mięsem mielonym. Jakie mięso wybrać i czym zastapić makaron? fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego,
  • posiekana cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • opakowanie płatów makaronu do lasagne,
  • 200 g żółtego tartego sera.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 300 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Lasagne to płaty makaronu, które przekłada się różnymi rodzajami nadzienia. Popularna jest zapiekanka w wersji wegetariańskiej, np. lasagne ze szpinakiem, pieczarkami albo różnymi warzywami. Najbardziej tradycyjny przepis na to danie to jednak lazania z mięsem mielonym, czyli lasagne bolognese.

Lazania – przepis:

  1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni.
  2. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj około 20 minut.
  3. Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu.Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
  4. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
  5. Lazania z mięsem mielonym powinna piec się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jakiego mięsa użyć do lazanii?

W przypadku tej wersji, najczęstszym wyborem jest mięso mielone - zarówno wołowe, wołowo-wieprzowe lub drobiowe. Wcześniej podsmażone jest łączone z sosem pomidorowym, który idealnie nasiąka.

Jeżeli masz mięso z rosołu - kawałki antrykotu, szpondru lub ścinki z korpusu z kurczaka - użyj je jako bazy i podgotuj w sosie warzywnym, aby nabrały smaku. Dla pewności dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Innym pomysłem jest szarpana wołowina lub wieprzowina, długo marynowana i pieczona przez 6-10 godzin w zależności od stopnia kruchości. Jeżeli jednak nie lubisz kawałków mięsa w lazanii, wystarczy zmielić je na gładko.

Czym zastąpić płaty makaronowe?

Jeżeli jesteś na diecie lub chorujesz na celiakię, płaty makaronowe w lazanii to wyzwanie. Istnieje kilka sposobów, jak je wymienić tak, aby nie stracić na smaku:

  • aby zrobić lazanię z cukinii, użyj cienko pokrojonych plastrów cukinii, która przełożysz warstwowo identycznie, jak makaron - nie musisz jej wstępnie podgotowywać,
  • bakłażan obierz dokładnie ze skórki i pokrój na cienkie kawałki, podobnie jak w przypadku cukinii - jest delikatniejszy i łatwiej się rozpada, ale trzyma mięso w całości.

Inne przepisy na dania z makaronem:
 
Makaron z sosem serowymZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
30 najlepszych przepisów na dania z makaronem Przepis na domowy makaron
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA