Dieta Dukana to jeden z najpopularniejszych sposobów na odchudzanie. Przestrzeganie jej reguł pozwoli schudnąć nawet 10 kg w ciągu miesiąca. Żeby wytrwać na diecie, musisz poznać przepisy na posiłki dozwolone w diecie Dukana. Pozwolą ci one komponować smaczne potrawy nawet w najbardziej restrykcyjnej, 1. fazie diety Dukana.
Spis treści:
- Co jeść na diecie Dukana?
- Przepisy w diecie Dukana
- Przepisy na ciasta, wypieki i desery w diecie Dukana
Co jeść na diecie Dukana?
Produkty dozwolone i przeciwwskazane na diecie Dukana zmieniają się w zależności od fazy diety. W 1. fazie diety Dukana można opierać się praktycznie wyłącznie na mięsie, nabiale i rybach, do których można dodawać niektóre przyprawy i dodatki.
W 2. fazie diety Dukana lista dozwolonych produktów jest rozszerzana o niektóre warzywa, a w 3. fazie diety Dukana w jadłospisie pojawiają się owoce (z niektórymi wyjątkami).
Najwięcej problemów sprawia zazwyczaj komponowanie posiłków w pierwszej, uderzeniowej fazie diety. Dieta białkowa, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na posiłkach bogatych w białko. Choć pierwszy rzut oka na listę zakazanych produktów w diecie Dukana, powoduje często pytanie: "Co można jeść, skoro wszystko jest zakazane?", okazuje się, że na diecie Dukana można komponować bardzo smaczne posiłki.
Przepisy w diecie Dukana - 30 smacznych propozycji
Skorzystaj z inspiracji na wysokobiałkowe posiłki dozwolone w diecie Dukana. Niektóre z nich można jeść już w I fazie diety Dukana, a niektóre możesz wprowadzić dopiero w II lub III fazie diety.
Białkowe pulpeciki z cukinii
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 jajko,
- 4 łyżki stołowe maizeny (skrobi kukurydzianej),
- sól, pieprz,
- odrobina oleju.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i obierz (nie usuwaj ziarenek ze środka).
- Mocz 1 godzinę w soli (1 łyżka stołowa soli na 2 szklanki wody).
- Odsącz i drobno posiekaj. Do cukinii dodaj jajko i skrobię, dopraw solą oraz pieprzem i mieszaj składniki do uzyskania gęstej masy.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na niej pulpeciki.
- Piecz na średnim ogniu, aż przyrumienią się ze wszystkich stron.
Chrupiące skrzydełka kurczaka
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 6 skrzydełek kurczaka,
- 1 szklanka sosu sojowego,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- 1 łyżka stołowa płynnego słodziku Hermesetas (lub innego słodziku niskokalorycznego),
- 4 łyżeczki mieszanki pięciu przypraw (anyżu, goździków, pieprzu, cynamonu, kopru włoskiego),
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do salaterki i wymieszaj.
- Pozostaw w lodówce na 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piecz na grillu.
- Kiedy skrzydełka zaczną skwierczeć (po mniej więcej 5–10 minutach), odwróć je i piecz kolejne 5–10 minut.
Wołowina z warzywami
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla 1 osoby
Składniki:
- 70 g marchewek,
- 1 biała część pora,
- 70 g selera naciowego,
- 250 g wołowiny bez kości (najlepiej polędwicy wołowej),
- 1 bouquet garni,
- pół cebuli,
- 1 goździk,
- sól, pieprz,
- 1 l wody.
Sposób przygotowania:
- Marchewki, por i seler obierz i umyj. Pokrój warzywa na duże kawałki.
- Do rondla wlej 1 l wody.
- Wrzuć do niej bouquet garni, cebulę, goździk i warzywa.
- Dopraw solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia.
- Do wrzącego bulionu włóż mięso i gotuj je pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut.
- Gdy będzie miękkie, wyjmij je, pokrój na kawałki i ułóż na talerzu. Przybierz gotowanymi warzywami.
Łosoś w porach
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 0,5 kg pora (białe części),
- 4 łyżki stołowe posiekanych szalotek,
- 4 filety z łososia,
- 1 łyżka stołowa posiekanego koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pory umyj i pokrój w krążki.
- Szalotki i pory podsmaż na patelni na bardzo małym ogniu (około 20 minut).
- Jeśli potrzeba, podlej odrobiną wody.
- Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw.
- Łososia doprawionego solą i pieprzem ułóż na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu (stroną ze skórą do dna patelni) i smaż 10 minut na średnim ogniu.
- Podawaj łososia ułożonego na porach, posypanego koperkiem.
Bakłażany w pomidorach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 60 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 600 g bakłażana,
- 2 cebule,
- 1 kg pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- odrobina oliwy.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj, obierz i pokrój wzdłuż na plastry grubości 1 cm.
- Na lekko naoliwionej patelni podsmaż na średnim ogniu posiekaną cebulę.
- Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli razem z obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Dopraw solą i pieprzem. Duś 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, następnie zmiksuj na puree i znowu przełóż na patelnię.
- Włóż plastry bakłażana do puree z pomidorów. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu 30 minut. Dopraw do smaku.
Dukanowska zupa cebulowa
Składniki:
- 500 ml wody,
- 1 duża cebula,
- 1/3 kostki rosołowej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Wodę gotuj z kostką rosołową.
- Cebulę pokrój na talarki.
- Do miski wbij jajko i roztrzep. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć cebulę i gotuj pół godziny.
- Po tym czasie odstaw garnek z ognia i wlej okrężnym ruchem powoli jajko.
- Odczekaj ok. 5-10 sekund i energicznie mieszaj. Przelej do miseczki i udekoruj szczypiorkiem.
Kotlety mielone według Dukana
Składniki:
- 300 g drobiowego mięsa mielonego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- jajko,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z mięsem, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz mąką.
- Formuj kotleciki i smaż na patelni teflonowej na rumiano.
Warzywny krem
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- kostka rosołowa,
- przyprawy do smaku,
- brokuły,
- por,
- marchewka,
- pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Mięso gotuj z przyprawami.
- W osobnym naczyniu duś posiekaną cebulę w odrobinie wody i z dodatkiem kostki rosołowej, następnie włóż różyczki brokuła, por, marchewkę, dolej wody, dopraw do smaku, duś.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wyłącz. Mięso pokrój w większą kostkę, zalej kremem i udekoruj łyżką serka homogenizowanego.
Omlet dukanowski
Składniki:
- 2-3 jajka,
- 2-3 łyżki mleka (po łyżce na każde jajko),
- chudy serek naturalny homogenizowany,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię teflonową. Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.
- Całość wlej na patelnię i smaż na średnim ogniu.
- Gdy omlet będzie już lekko ścięty, ale jego wierzch wciąż będzie pływający, delikatnie odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Na usmażony omlet nałóż łyżkę twarożku i odrobinę szczypiorku.
Kluski leniwe
Składniki:
- kostka chudego sera białego,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Ciasto ugnieć, podziel na porcje i wrzucaj na osolony wrzątek.
Ryba po grecku wg Dukana
Składniki:
- trzy filety mrożonej ryby,
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- 1/2 małego selera,
- mała cebula,
- puszka pomidorów w kawałkach,
- 1/2 kostki rosołowej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rozmrożoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i pieprzem.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce a grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podduś na patelni z odrobiną wody.
- Warzywa z cebulą i pomidorami w puszce razem wymieszaj, wyłóż na rybę i piecz w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach.
fot. Ryba po grecku wg Dukana/Adobe Stock, Magdziak Marcin
Ryba w warzywach (przepis na 2. fazę diety Dukana)
Składniki:
- filet z dorsza,
- 1 marchewka,
- por,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 papryki zielonej,
- sos sojowy,
- przyprawa do ryb.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, pora przetnij wzdłuż i posiekaj na półtalarki, paprykę potnij w słupki. Rozmrożoną rybę oprósz przyprawą do ryb.
- Warzywa obgotowuj do miękkości na odrobinie wody. Gdy warzywa ostygną, zalej je sosem sojowym.
- Przypraw ewentualnie solą i pieprzem. Na folię aluminiową wyłóż warzywa, następnie filet rybny i na niego resztę warzyw. Szczelnie zawiń folię i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 30 minut.
Sos winegret
Składniki:
- 3 łyżki oleju parafinowego,
- 3 łyżki wody gazowanej,
- 3 płaskie łyżki musztardy,
- 3 łyżki octu jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Składniki dokładnie wymieszaj.
Do oleju parafinowego warto dodawać odrobinę wody mineralnej – olej osiągnie konsystencję emulsji i zmniejszy swoje właściwości przeczyszczające. Nie należy go jednak gotować. Stosuj go w małych ilościach (jak i inne oleje i oliwę z oliwek), ponieważ są to czyste tłuszcze, a więc nie powinny występować w diecie proteinowej.
Placuszki z kalafiora
Składniki:
- kalafior,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 surowe jajko,
- pietruszka zielona lub szczypiorek,
- kilka łyżek otrąb,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora ugotuj i dobrze odsącz, zmiksuj w blenderze.
- Dodaj pokrojone, ugotowane jajka oraz surowe jajko.
- Wszystko razem zmiksuj. Posiekaj zieleninę i dodaj do reszty składników.
- Dodaj otręby i przypraw. Uformuj placuszki i smaż na patelni teflonowej.
Kotlety rybne po prowansalsku
Składniki:
- 2 filety rybne,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Do naczynia włożyć rybę, pietruszkę, przyprawy, zioła i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę.
- Smaż kotleciki na patelni teflonowej z obu stron na rumiano.
fot. Kotlety rybne/ Adobe Stock, ekstranio
Gulasz z kabaczka (w 2. fazie diety Dukana)
Składniki:
- kabaczek,
- papryka,
- cebula,
- pomidory,
- przecier pomidorowy.
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w większą kostkę.
- Włóż do garnka i duś razem z odrobiną wody.
- Pod koniec dodaj koncentrat i przyprawy.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki:
- 250 g mięsa drobiowego mielonego,
- bulion warzywny,
- jajko,
- koncentrat pomidorowy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i przyprawami.
- Formuj pulpeciki i wrzuć do gotującego się bulionu.
- Gotuj przez 30 minut, po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy.
Racuchy proteinowe
Składniki:
- 2-3 jajka,
- 6 łyżek niskotłuszczowego sereka homogenizowanego,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- słodzik do smaku,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksuj z mąką kukurydzianą, serkiem homogenizowanym, szczyptą soli i słodzikiem.
- Ciasto powinno być dość gęste.
- Rozgrzej patelnię teflonową i smaż z obu stron bez tłuszczu na złoty kolor.
Leczo z cukinii
Składniki:
- 3 różnokolorowe papryki,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, papryka ostra w proszku,
- koncentrat pomidorowy.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze skóry), papryki oraz przyprawy. Podduś.
- Możesz podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.
- Na koniec dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.
fot. Leczo/Adobe Stock, pavel siamionov
Omlet z tuńczykiem
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- pół średniej cebuli,
- 2 jajka,
- ulubione przyprawy,
- sól i pieprz,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa w drobną kostkę, tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij delikatnie widelcem.
- Do miski wbij jajka i roztrzep. Dodaj cebulę, tuńczyka i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj i obustronnie usmaż na patelni teflonowej posmarowanej lekko tłuszczem.
- Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem.
Pasta z makreli
Składniki:
- wędzona makrela,
- 2 jajka na twardo,
- 2 ogórki korniszony,
- cebula,
- musztarda,
- jogurt naturalny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makrelę i jajka rozdrobnij widelcem.
- Ogórki, cebulkę pokrój w drobną kostkę.
- Mieszaj wszystko z musztardą i jogurtem.
- Przypraw do smaku.
Przepisy na ciasta, wypieki i desery w diecie Dukana
Dukanowe lody
Składniki:
- 3 łyżki serka homogenizowanego odtłuszczonego,
- 2 żółtka,
- 3 białka,
- słodzik,
- aromat waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj żółtka z serkiem i słodzikiem, dodj dwie krople aromatu, ubitą pianę.
- Wszystko wymieszaj i włóż do miseczek i wstaw do zamrażarki.
Lody z muesli
Składniki:
- 0,25 l chudego mleka,
- 4 łyżki stołowe otrąb owsianych,
- 4 łyżki stołowe słodziku w proszku,
- 1 jajko,
- 2 homogenizowane serki bez tłuszczu,
- 20 g aromatu pomarańczowego,
- pół laski wanilii.
Sposób przygotowania
- Mleko zagotuj, włóż do niego przeciętą na pół laskę wanilii.
- Gdy mleko będzie gorące, wyjmij laskę wanilii i wsyp otręby owsiane i 1 dużą łyżkę słodziku. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Gdy otręby napęcznieją, dodaj ubite jajko, zamieszaj i zdejmij garnek z ognia.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj serki z resztą słodziku i aromatem, następnie dodaj masę do mleka z otrębami.
- Wymieszaj na jednolitą masę.
- Wlej masę do miseczek/pucharków i poczekaj ok. 30 minut, aż ostygnie.
- Włóż miseczki do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Przemieszaj od czasu do czasu, aby nie powstawały kryształki.
Sernik na zimno Dukana
Składniki:
- 500 g chudego sera białego,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki żelatyny,
- słodzik,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody, ostudź.
- Zmiksuj ser, jogurt, słodzik, sok z cytryny i dolewaj powoli żelatynę.
- Wylej do naczynia i wstawić do lodówki na około 4 godziny.
W 3. fazie diety Dukana możesz dodatkowo wzbogacić sernik owocami.
fot. Sernik Dukana/ Adobe Stock, DURIS Guillaume
Dukanowskie pancakesy
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 100 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki słodzika.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki razem zmiksuj na jednolitą, puszystą masę.
- Odstaw na chwilę i wylej na rozgrzaną patelnię teflonową, smaż bez tłuszczu.
Czekoladowy pudding (dozwolony w 2. fazie diety)
Składniki:
- 4 żółtka,
- 100 g mleka w proszku,
- 4 łyżeczki kakao,
- 60 ml wody,
- 1 łyżka żelatyny,
- słodzik.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.
- Mleko, kakao i wodę wymieszaj i ubijaj trzepaczką w kąpieli wodnej.
- Wbij po jednym żółtku ciągle ubijając. Dosłodź do smaku, dodaj żelatynę.
- Przestudź, dodaj ubite na sztywno białka. Przelej do salaterek, schłodź.
Przepisy pochodzą z książki autorstwa doktora Pierre'a Dukana - "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów". Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 19.03.2009 przez Agatę Bernacik.
Czytaj także:
Jak bezpiecznie stosować dietę Dukana? Poznaj opinię eksperta!
Co jeść w I fazie diety Dukana? Przygotowałyśmy listę gotową do wydrukowania!
II faza diety Dukana bez tajemnic, sprawdź!