Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 cukinie
- bakłażan
- 3 papryki (różne kolory)
- 25 dag kiełbasy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami! To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami.
- Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki.
- W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę.
- Dodaj czosnek, smaż razem.
- Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć kiełbasę.
- W tym czasie pokrój paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory.
- Po kilku minutach do podsmażonej kiełbasy dorzuć paprykę.
- Wszystkie składniki smaż na dużym ogniu, mieszając.
- Następnie do garnka dodaj pomidory.
- Kiedy całość zacznie się gotować, dodaj cukinię, a po 12 minutach bakłażan.
- Przykryj garnek i duś na małym ogniu przez 20 minut.
- Dopraw i dodaj koncentrat pomidorowy.