Składniki:
- ok. 0,5 kg kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 4 pomidory
- 8 pieczarek
- pół łyżeczki chili lub nieco więcej, w zależności od upodobań
- 3 cebule
- 5 łyżek smalcu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, następnie podsmaż ją na smalcu, aby się zeszkliła.
2. Pokrój pieczarki na małe kawałki, dodaj do cebuli i razem podsmażaj.
3. Dodaj pokrojoną paprykę, wymieszaj i podsmaż dopóki nie zmięknie.
4. Pokrój kiełbasę (np. na plasterki), dodaj do podsmażonych warzyw. Duś wszystko razem na średnim ogniu przez 15 minut.
5. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do warzyw i kiełbasy, a potem wszystko razem zagotuj.
Pozostaw całość na ogniu, dopóki pomidory nie staną się półpłynne.
6. Dopraw leczo solą, pieprzem i chili.
7. Potrawę serwuj na gorąco, najlepiej z chlebem!
2. Pokrój pieczarki na małe kawałki, dodaj do cebuli i razem podsmażaj.
3. Dodaj pokrojoną paprykę, wymieszaj i podsmaż dopóki nie zmięknie.
4. Pokrój kiełbasę (np. na plasterki), dodaj do podsmażonych warzyw. Duś wszystko razem na średnim ogniu przez 15 minut.
5. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do warzyw i kiełbasy, a potem wszystko razem zagotuj.
Pozostaw całość na ogniu, dopóki pomidory nie staną się półpłynne.
6. Dopraw leczo solą, pieprzem i chili.
7. Potrawę serwuj na gorąco, najlepiej z chlebem!