Krokiety to chrupiące danie naleśnikowe, wypełnione sycącym farszem. Przyrządzane z ziemniaków, szpinaku lub mięsa wspaniale łączą się z gęstymi sosami. Sprawdź nasze przepisy i pomysły na krokiety, które znane jest pod wieloma postaciami w wielu krajach świata!
Krokiety z mięsem: przepis
Oto składniki na krokiety z mięsem:
Naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
Farsz:
- 400 g mięsa wołowego lub wieprzowego
- 400 g mięsa z kurczaka
- namoczona bułka tarta w mleku ( 100 g )
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić krokiety z mięsem?
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania naleśników miksujemy za pomocą blendera. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Mięso wieprzowe, wołowe i z kurczaka dusimy na patelni lub w rondlu. Następnie mielimy całość przez maszynkę do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Tak przyrządzony farsz doprawiamy solą i pieprzem. W naleśniki zawijamy porcję farszu i dokładnie zamykamy rulonik. Tak przyrządzone krokiety możemy dodatkowo obtoczyć w mace, jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety ze szpinakiem: przepis
Oto składniki na krokiety ze szpinakiem:
- wcześniej przygotowane naleśniki
- 400 g szpinaku
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść siekanych orzechów
- pół szklanki namoczonej bułki tartej
- oliwa z oliwek
- jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić krokiety ze szpinakiem?
Szpinak dokładnie obmywamy i oczyszczamy z piasku. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dokładamy szpinak i dusimy do momentu aż zmięknie i skurczy się. Orzechy podprażamy i dorzucamy do całości. Tak przyrządzony farsz krokietów nakładamy do wcześniej przygotowanych naleśników. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy rulonik obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Przygotowane krokiety serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego lub śmietany.
Krokiety ziemniaczane: przepis
Oto składniki na krokiety ziemniaczane:
- pół kilo ziemniaków
- olej
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mąka do obtoczenia
- 3 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
Jak zrobić krokiety ziemniaczane?
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie. Dokładnie rozgniatamy ziemniaki na puree. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z zgniecionymi ziemniakami. Odstawiamy do ostudzenia. Masę ziemniaczaną dzielimy na 8 do 9 części i rolujemy owalne krokiety. Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny. Tak przygotowane krokiety smażymy na głębokim oleju, wcześniej obtoczone w bułce tartej.