KROKIETY: krokiety z mięsem, krokiety ze szpinakiem i inne

krokiety fot. Adobe Stock
Krokiety to ciekawe danie, które możemy przygotować z dodatkiem różnych farszy, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 30.05.2017 15:07
krokiety fot. Adobe Stock

Krokiety to chrupiące danie naleśnikowe, wypełnione sycącym farszem. Przyrządzane z ziemniaków, szpinaku lub mięsa wspaniale łączą się z gęstymi sosami. Sprawdź nasze przepisy i pomysły na krokiety, które znane jest pod wieloma postaciami w wielu krajach świata!

Krokiety z mięsem: przepis

Oto składniki na krokiety z mięsem:

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej

Farsz:

  • 400 g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 400 g mięsa z kurczaka
  • namoczona bułka tarta w mleku ( 100 g )
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić krokiety z mięsem?

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania naleśników miksujemy za pomocą blendera. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Mięso wieprzowe, wołowe i z kurczaka dusimy na patelni lub w rondlu. Następnie mielimy całość przez maszynkę do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Tak przyrządzony farsz doprawiamy solą i pieprzem. W naleśniki zawijamy porcję farszu i dokładnie zamykamy rulonik. Tak przyrządzone krokiety możemy dodatkowo obtoczyć w mace, jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć z każdej strony na złoty kolor.

Krokiety ze szpinakiem: przepis

Oto składniki na krokiety ze szpinakiem:

  • wcześniej przygotowane naleśniki
  • 400 g szpinaku
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść siekanych orzechów
  • pół szklanki namoczonej bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić krokiety ze szpinakiem?

Szpinak dokładnie obmywamy i oczyszczamy z piasku. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dokładamy szpinak i dusimy do momentu aż zmięknie i skurczy się. Orzechy podprażamy i dorzucamy do całości. Tak przyrządzony farsz krokietów nakładamy do wcześniej przygotowanych naleśników. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy rulonik obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Przygotowane krokiety serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego lub śmietany.

Krokiety ziemniaczane: przepis

Oto składniki na krokiety ziemniaczane:

  • pół kilo ziemniaków
  • olej
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mąka do obtoczenia
  • 3 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia

Jak zrobić krokiety ziemniaczane?

Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie. Dokładnie rozgniatamy ziemniaki na puree. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem z zgniecionymi ziemniakami. Odstawiamy do ostudzenia. Masę ziemniaczaną dzielimy na 8 do 9 części i rolujemy owalne krokiety. Wstawiamy do zamrażarki na pół godziny. Tak przygotowane krokiety smażymy na głębokim oleju, wcześniej obtoczone w bułce tartej.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA