Składniki:
- 25 dag grochu łuskanego w połówkach
- 2 cebule
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- jajko na twardo
- jajko surowe
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki masła
- majeranek
- sól
- pieprz
oraz:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- łyżka maku
Przygotowanie:
- Groch gotuj w wodzie ok. 15 min, aż będzie miękki. Osącz, zmiel z obranymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle i dodaj do grochu. Wymieszaj z surowym jajkiem i natką. Dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dosyp tyle tartej bułki, by powstała zwięzła masa. Uformuj z niej podłużne krokiety.
- Rozmrożone ciasto rozwiń, pokrój na prostokąty i zawiń w nie krokiety. Ułóż je szwem do dołu na wyłożonej pergaminem blasze. Posmaruj żółtkiem rozmąconym ze śmietaną i posyp makiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200 st. i piecz ok. 30 min. Podawaj na gorąco np. do barszczu.