Bliny gryczane z serkiem i łososiem według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na bliny gryczane z serkiem i łososiem:
- 2 szklanki letniego mleka
- 2-3 łyżki roztopionego masła
- olej
- jajko
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/4 kostki świeżych drożdży
- 250 g mąki grzyczanej
- 100 g mąki pszennej
Jak zrobić bliny gryczane z serkiem i łososiem?
Najpierw przygotowujemy zaczyn na placki. Do miski wrzucamy drożdże, wlewamy letnie mleko i dosypujemy mąkę. Wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, mleka, sól, jajko oraz wystudzone masło. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i powoli małymi porcjami wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron. Tak przygotowane bliny podajemy z serkiem, łososiem i koperkiem. Doskonale smakują również na słodko ze śmietaną i miodem.
Polecamy!
Sprawdź najlepsze przepisy na placki z jabłkami! Zobacz, na ile sposobów można przygotować placki ziemniaczane!