POLECAMY

Gotowe mieszanki przypraw - dlaczego należy ich unikać?

Często aromatyczne zioła czy świeże warzywa zastępujemy łyżką gotowej mieszanki przyprawowej z torebki. Czy to dobry pomysł?
Gotowe mieszanki przypraw - dlaczego należy ich unikać?

Gotowa przyprawa to łatwe rozwiązanie - pozwala szybko doprawić zupę czy inne danie. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, lub pod wpływem wysokiej temperatury. Mieszanki są bardzo aromatyczne, nie wymagają dodawania soli. Zastępują w zasadzie każdą inną przyprawę. Nawet dodanie świeżej bazylii nie ma sensu - potrawa jest przesiąknięta smakiem granulatu, więc każde danie smakuje w zasadzie tak samo.

Polecamy: Czym przyprawiać?

Jednak nie tylko względy smakowe przemawiają za tym, by takich mieszanek unikać. Oto, jakie dodatki, poza suszonymi ziołami znajdziemy w gotowej mieszance:

  • glutaminian sodu
  • inozynian disodowy
  • guanylan disodowy
  • skrobia modyfikowana

oraz wszelkiej maści dodatki w "śladowych ilościach". Co to wszystko oznacza? Przede wszystkim - często są to konserwanty, zagęstniki i regulatory kwasowości. Niektóre z nich, zwłaszcza stosowane często, są bardzo szkodliwe. Ilość soli znacznie przekracza normę. Glutaminian sodu przyczynia się do wzrostu wagi, a szczególnie nie poleca się go dzieciom. Na temat tego związku wciąż nie ma wyników badań, które pozwoliłyby na wprowadzenie całkowitego zakazu jego stosowania, dlatego też jest składnikiem tak wielu produktów - nie tylko spożywczych.

Guanylan disodowy poprawia walory smakowe produktów. Jego spożywanie powoduje jednak zaparcia, może wywoływać bóle głowy. Podobnie jak w przypadku inozynianu disodowego - łatwo go przedawkować, co może skutkować bólami mięśni i karku. Mieszanka tych substancji, z glutaminianem sodu na czele wyraźnie pobudza apetyt. Może się okazać, że właśnie to jest powodem problemów z utrzymaniem wagi.

Alternatywą dla gotowych mieszanek niech będą suszone zioła, albo starta na tarce i ususzona w piekarniku włoszczyzna.

Zobacz także: Używanie przypraw a odchudzanie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/4 lata temu
Zapraszam na www.nazdrowiesposob.com, gdzie dowiecie się, czemu warto ograniczyć ilość soli oraz sztucznych substancji w pożywieniu, czym zastąpić szkodliwe składniki etc.
/6 lat temu
jedynymi mieszankami, których używam są mieszanki ziołowe, np prowansalskie zawierające wyłącznie mieszankę ziół
/6 lat temu
Ja też nie jestem zwolenniczką gotowych mieszanek, więcej w nich wzmacniaczy smaku i aromatu niż prawdziwych przypraw nadających smak