Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Ostryż to przyprawa znana bardziej pod nazwą kurkumy. Nazywana indyjskim szafranem, w rzeczywistości jest jego tańszym odpowiednikiem. To ona nadaje żółty kolor curry.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw. Pobudza apetyt, wzmacnia smak kawy i herbaty, nadaje aromat wódkom i likierom, w starożytności dodawany nawet do perfum.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Gałka muszkatołowa czyli nasiona muszkatołowca korzennego. W kuchni chętnie stosowana do mięs, bigosów, a także ciast - głównie do piernika.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Szafran był używany już przez faraonów, kąpał się w nim marek Aureliusz, a od tysięcy lat jest synonimem luksusu na całym świecie. Pozyskiwany z pręcików kwiatów, które kwitną tylko przez dwa tygodnie października. Nic dziewnego, że jest to przyprawa na wagę złota.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Imbir - na surowo spożywamy imbir japoński, przyprawę zaś pozyskujemy z kłączy imbiru lekarskiego.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Cynamon cejloński - występuje w postaci lasek albo sproszkowanej. Doskonały głównie do ciast. Niejedna gospodyni nie wyobraża sobie bez niego szarlotki czy pieczonych jabłek.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Proszek mango jest uzyskiwany z niedojrzałego owocu. Doskonały do sosu chutney, a także grillowanych warzyw i ryb. Ma kwaskowaty smak.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty, badian właściwy... to wszystko nazwy tej samej przyprawy. Stosowany do deserów (ciast, budyniów), a także do aromatyzowania likierów.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Kurkuma - indyjski szafran, doskonała do zabarwienia potrawy na żółto. Doskonale sprawdza sie także w okresie wielkanocnym do barwienia pisanek.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
By potrawie dodać charakteru warto sięgnąć po papryczkę chili. Chili ma przy tym właściwości rozweselające - za sprawą kapsaicyny, która inicjuje wytwarzanie endorfin.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Ziele angielskie to przyprawa z Ameryki Południowej, a nie jak wielu sądzi - z Anglii. Jego oboczne nazwy to piment, pieprz goździkowy, pieprz pachnący czy pieprz angielski.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Papryczki piri piri roską dziko w Afryce. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się w kuchni Portugalii, używane do sosów, past i marynat.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Galangal wyglądem przypomina imbir. Jako przyprawa często występuje w postaci mielonej, chętnie stosowany w kuchni azjatyckiej.
Czym przyprawiać? Zobacz galerię przypraw!
Mielona papryka - o czym mało osób wie - cały swój smak i aromat oddaje dopiero w rozgranym tłuszczu.