GNOCCHI: gnocchi ze szpinakiem, gnocchi z sosem i inne

gnocchi fot. Fotolia
Gnocchi to tradycyjny włoski przysmak, który zachwyca swą prostotą i smakiem – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 19.05.2017 13:06
gnocchi fot. Fotolia

Gnocchi znane od pokoleń we Włoszech cieszy się popularnością również wśród Polaków jako kopytka. Podawane razem z gęstymi, kremowymi sosami lub warzywami, są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Przyrządzane z ziemniaków, z dodatkiem dyni lub szpinaku zyskują uznanie wśród wielu smakoszy – sprawdź nasze przepisy na gnocchi!

Gnocchi ze szpinakiem: przepis

Oto składniki na gnocchi ze szpinakiem:

  • 500 g gotowych gnocchi
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść startego żółtego sera

Jak zrobić gnocchi ze szpinakiem?

Gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy do garnka. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Dosypujemy mąkę i tworzymy lekką zasmażkę. Dolewamy mleko i mieszamy co jakiś czas pilnując, aby się nie przypaliło. Dodajemy świeży szpinak i mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane gnocchi serwujemy na ciepło z dodatkiem startego żółtego sera.

Gnocchi z sosem: przepis

Oto składniki na gnocchi z sosem:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • garść bazylii
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 500 g gotowych gnocchi
  • 5 kuleczek mozzarelli

Jak zrobić gnocchi z sosem?

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy posiekaną pietruszkę, rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek i cebulę. Na patelnię wykładamy ugotowane wcześniej gnocchi i smażymy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy śmietaną i dokładamy kuleczki mozzarelli. Dusimy przez około 8 minut do roztopienia. Tak przyrządzone gnocchi podajemy z dodatkiem ćwiartki cytryny do skropienia całości.

Gnocchi z dyni: przepis

Oto składniki na gnocchi z dyni:

  • 300 g dyni
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • 5 listków szałwii

Jak zrobić gnocchi z dyni?

Dynię myjemy i dokładnie obieramy ze skórki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i zapiekamy przez godzinę.  Po tym czasie odkładamy dynię do wystygnięcia. Ugniatamy ją za pomocą widelca, dodajemy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy mąkę do całości. Kształtujemy porcje gnocchi tak, aby przypominały małe kopytka. Gotujemy je w gorącej, osolonej wodzie przez 10 minut od wypłynięcia. Tak przyrządzone gnocchi możemy podawać z kremowym sosem lub posypane startym parmezanem.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA