Gnocchi znane od pokoleń we Włoszech cieszy się popularnością również wśród Polaków jako kopytka. Podawane razem z gęstymi, kremowymi sosami lub warzywami, są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Przyrządzane z ziemniaków, z dodatkiem dyni lub szpinaku zyskują uznanie wśród wielu smakoszy – sprawdź nasze przepisy na gnocchi!
Gnocchi ze szpinakiem: przepis
Oto składniki na gnocchi ze szpinakiem:
- 500 g gotowych gnocchi
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- garść świeżego szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść startego żółtego sera
Jak zrobić gnocchi ze szpinakiem?
Gotujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy do garnka. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Dosypujemy mąkę i tworzymy lekką zasmażkę. Dolewamy mleko i mieszamy co jakiś czas pilnując, aby się nie przypaliło. Dodajemy świeży szpinak i mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane gnocchi serwujemy na ciepło z dodatkiem startego żółtego sera.
Gnocchi z sosem: przepis
Oto składniki na gnocchi z sosem:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka posiekanej pietruszki
- gałązka rozmarynu
- garść bazylii
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 500 g gotowych gnocchi
- 5 kuleczek mozzarelli
Jak zrobić gnocchi z sosem?
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy posiekaną pietruszkę, rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek i cebulę. Na patelnię wykładamy ugotowane wcześniej gnocchi i smażymy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy śmietaną i dokładamy kuleczki mozzarelli. Dusimy przez około 8 minut do roztopienia. Tak przyrządzone gnocchi podajemy z dodatkiem ćwiartki cytryny do skropienia całości.
Gnocchi z dyni: przepis
Oto składniki na gnocchi z dyni:
- 300 g dyni
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- 5 listków szałwii
Jak zrobić gnocchi z dyni?
Dynię myjemy i dokładnie obieramy ze skórki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i zapiekamy przez godzinę. Po tym czasie odkładamy dynię do wystygnięcia. Ugniatamy ją za pomocą widelca, dodajemy, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy mąkę do całości. Kształtujemy porcje gnocchi tak, aby przypominały małe kopytka. Gotujemy je w gorącej, osolonej wodzie przez 10 minut od wypłynięcia. Tak przyrządzone gnocchi możemy podawać z kremowym sosem lub posypane startym parmezanem.