Łączymy wino i gnocchi
Wino serwowane do gnocchi przede wszystkim musi być delikatne. Nie jest dobrze widziany zarówno zbyt kwaśny smak win z północy Włoch (których kwaskowaty smak połączony ze smakiem gnocchi i wybranego sosu może dawać wrażenie lekkiej wodnistości). Również zbyt duża liczba minerałów w winach z południa Italii i ich lekko słony posmak, który może wręcz przytłoczyć smak włoskich gnocchi.
Idealnym wyborem będzie wino z centralnych Włoch, a perfekcyjny owocowy smak z lekką kwiatowa nutą i ostrym aromatem zapewniają szczepy Trebbiano albo Grecchetto.
Polecamy: Trydent i Górna Adyga - rzecz o winach.
Dwa wyborne szczepy
Trebbiano to biały szczep, odmiana niezwykle płodna, daje lekkie wina o niskiej zawartości alkoholu. Używany jest do produkcji wielu białych win włoskich (najbardziej znane z nich to toskańskie Orvieto), bardzo często wchodzi w skład słynnego Chianti oraz Vino Nobile di Montepulciano.
Wina tego szczepu mają bardzo delikatną strukturę i starzeją się z wielką klasą.
Greccheto to natomiast włoski szczep o greckich korzeniach, wina tego szczepu mają przyjemny aromat i orzechowy posmak. Produkowane najczęściej we włoskim regionie Umbria, łączone też często właśnie z Trebbiano.
Wina obydwóch szczepów świetnie nadają się do podawania do produktów mącznych, wręcz idealnie podkreślają smak gnocchi. Bogaty ich wybór można spotkać w internetowych sklepach z winami już od około 50 złotych.
Zobacz też: Włoska klasyfikacja win.