Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki mąki
- sól
- 4 łyżki masła
- kilka listków szałwii
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić gnocchi!
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie.
- Odcedź, wystudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia.
- Dodaj jajko, oliwę, sól i taką ilość mąki by powstało jednolite, zwarte ciasto.
- Podziel je na kilka części.
- Z każdej części ciasta uformuj podłużny wałek.
- Pokrój go na kawałki o długości około 3 cm.
- Każdy lekko spłaszcz widelcem, tak by na powierzchni kluseczki odcisnął się ślad ząbków.
- Wrzuć gnocchi na osolony wrzątek.
- Gdy wypłyną, wyjmuj na talerz.
- Polej masłem przesmażonym chwilę z listkami szałwii.