Zapiekanka to pyszny i bardzo prosty sposób na obiad. Możesz wykorzystać do niej resztki z poprzedniego obiadu, jak na przykład ugotowane ziemniaki, makaron czy smażone warzywa. Przepisów na zapiekankę jest tak dużo, jak osób, które je przyrządzają!
Mamy jednak radę, co zrobić, by zapiekanki zawsze się udawały i smakowały pysznie. Warzywa z mięsem i makaron lub ziemniaki układaj warstwami. Górę posyp żółtym serem wymieszanym z jajkami i śmietaną. W ten sposób zawsze oczarujesz swoich domowników tym prostym obiadem.
Spis treści:
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- opakowanie śmietany,
- 200 g startego sera żółtego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kawałek boczku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz dokładnie ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni przez około 5 minut.
- Ser zetrzyj i połącz ze śmietaną.
- Ziemniaki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wlej masę śmietanową.
- Posyp boczkiem i dopraw solą i pieprzem. Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Zapiekankę podawaj na ciepło z warzywami lub w podstawowej formie.
fot. Adobe Stock
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
- opakowanie makaronu w kształcie rurek,
- puszka pomidorów,
- opakowanie mięsa mielonego,
- 200 g startego żółtego sera,
- opakowanie śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente i przełóż do wody z kostkami lodu, aby zatrzymać proces gotowania.
- Następnie wymieszaj śmietanę z serem żółtym.
- Makaron włóż do naczynia żaroodpornego, zalej masą śmietanową i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj podsmażone mięso mielone razem z pomidorami. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.
- Zapiekankę podawaj na ciepło z dodatkiem pietruszki.
fot. Adobe Stock
Zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
- udka z kurczaka,
- opakowanie marchewki z groszkiem,
- 200 g startego żółtego sera,
- opakowanie śmietany,
- pół kilograma ziemniaków,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie przeciśnij przez praskę lub zrób puree ziemniaczane z dodatkiem masła lub mleka.
- Połącz śmietanę i ser żółty. Udka z kurczaka podsmaż na oliwie z oliwek i pokrój w mniejsze kawałki.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej masą serową. Dodaj marchewkę z groszkiem.
- Ułóż na wierzch ziemniaki i posyp gałką muszkatołową.
- Domową zapiekankę piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.02.2013 r.
Więcej przepisów na pyszne zapiekanki: