Dietetyczne obiady wegetariańskie - 7 przepisów fot. Fotolia

7 przepisów na dietetyczne obiady wegetariańskie

Chcesz schudnąć? Poznaj nasze pyszne, dietetyczne przepisy! To zbiór idealnych propozycji dla wegetarian i nie tylko!
Agata Bernaciak / 07.03.2019 15:56
Dietetyczne obiady wegetariańskie - 7 przepisów fot. Fotolia

Propozycje dietetycznych obiadów wegetariańskich

1. Czarna soczewica z burakami: 430 kcal

Składniki:

  • średniej wielkości burak
  • 1/3 szklanki nasion czarnej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
  • 100 g borówek
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania: soczewicę opłucz, odcedź i ugotuj do miękkości. W osobnym garnku ugotuj buraka. Pokrój go w kostkę, a na koniec połącz wszystkie składniki.

2. Fasolka szparagowa z pesto: 430 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej
  • świeży ogórek
  • łodyga selera naciowego
  • garść kiełków soi
  • duży ziemniak
  • na pesto: 4 orzechy włoskie, garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania: składniki na pesto zblenduj. Ziemniaka obierz, ugotuj do miękkości i pokrój w kostkę. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ogórka obierz i pokrój. Składniki wymieszaj z pesto.

3. Razowe spaghetti z soczewicą: 420 kcal

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanego makaronu razowego (70 g)
  • pomidor
  • 1/4 cukinii
  • 4 łyżki soczewicy z puszki
  • łyżka oliwy, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania: sparz i zdejmij skórkę z pomidora, obierz cukinię. Podduś warzywa
na łyżce oliwy, dodaj soczewicę. Na koniec wymieszaj z makaronem. Dopraw pieprzem i czosnkiem.

4. Razowy makaron z cukinią i pomidorami : 430 kcal

Składniki:

  • 1/2 szklanki pełnoziarnistego makaronu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1/2 cukinii
  • szalotka
  • łyżka oleju rzepakowego, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Szalotkę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Dodaj paprykę i pomidory z puszki. Pod koniec duszenia dorzuć rozdrobnioną cukinię. Przypraw.

5. Bataty z fasolą cannellini i czarnym sezamem: 440 kcal

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli cannellini
  • nektarynka
  • 2 marynowane cebulki
  • 1/2 dużego batata
  • łyżka ziaren czarnego sezamu
  • łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania: Batata ugotuj, pokrój w kostkę. Nektarynkę podziel na ósemki i podpraż na patelni bez tłuszczu lub podgrzej w piekarniku. Cebulki pokrój w pióra. Całość wymieszaj z fasolą i jogurtem, posyp sezamem.

6. Naleśniki z białym serem i jabłkiem: 440 kcal

  • 1/2 szklanki chudego mleka 0,5%
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • farsz: chudy ser twarogowy (100 g), szklanka jogurtu naturalnego, jabłko, cynamon

Sposób przygotowania: naleśniki usmaż w tradycyjny sposób z masy z mąki, jajka, wody i mleka. Ser twarogowy wymieszaj z jogurtem i tak przygotowanym nadzieniem wypełnij naleśniki. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce i uduś pod przykryciem, dodaj cynamonu. Użyj musu jako sosu.

7. Kotlety sojowo-owsiane z surówką z czerwonej kapusty: 420 kcal

Składniki:

  • 5 łyżek nasion soi przed ugotowaniem
  • łyżka płatków owsianych
  • łyżka bułki tartej
  • łyżeczka oleju rzepakowego (do masy na kotlety)
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • pietruszka, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek
  • surówka: 2 szklanki poszatkowanej kapusty, czerwona cebula, jabłko, łyżeczka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania: soję namocz przez noc, odcedź wodę i ugotuj w świeżej. Do wywaru możesz dorzucić liść laurowy. Rozgnieć z płatkami owsianymi, bułką tartą i przyprawami. Uformuj placuszki i usmaż. Do poszatkowanej kapusty dodaj starte jabłko i posiekaną cebulkę. Skrop olejem.

Poznaj więcej dietetycznych przepisów: Przepisy na dietetyczne bezglutenowe bułki
5 przepisów na dania z płatkami kukurydzianymi

na podstawie artykułu opublikowanego w miesięczniku Be Active Dietetyka&Fitness