POLECAMY

Przepisy, właściwości i sposoby na najlepsze domowe nalewki. Kompletny przewodnik!

Bogactwo owoców sezonowych zamkniesz w domowych nalewkach na zimę. Przygotuj je z malin, truskawek, jeżyn lub pigwy. Sprawdź, jak dobrze odfiltrować nalewkę i co zrobić, aby nie zrobiła się galaretka!
Sylwia Kazimierczuk / 3 tygodnie temu
Przepisy, właściwości i sposoby na najlepsze domowe nalewki. Kompletny przewodnik!

Nalewki na spirytusie zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Nalewka ziołowa, korzenna, owocowa, miodowa czy z kwiatów – wszystkie z nich posiadają lecznicze i smakowe właściwości. Sprawdź nasz kompletny przewodnik po nalewkach na spirytusie!

Jak przygotować nalewkę na spirytusie?

Dobór mocy spirytusu

Pierwszą i najważniejszą zasadą przygotowywania nalewki na spirytusie jest użycie produktu najwyższej jakości oraz dobór mocy spirytusu. Głównym wyznacznikiem w tym wypadku jest smak i rodzaj nalewki, jaka chcemy wytworzyć. I tak, aby powstały:

  • nalewki wytrawne – zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu,
  • nalewki słodkie (szczególnie te z syropem owocowym) – ok. 70%.

Jak przygotować owoce do nalewki?

W zależności od tego, jaką nalewkę chcemy zrobić, musimy wcześniej przygotować do niej składniki. Dotyczy to szczególnie nalewek owocowych – wiśniowych czy śliwkowych. Jeśli decydujemy się na nie, powinniśmy wcześniej pozbyć się pestek (możemy je pozostawić w maksymalnie 10% owoców). Jest to dosyć ważna czynność, gdyż większość z nich zawiera cyjanowodór (tzw. pruski kwas), który powoduje bóle głowy i nudności. Pestki pozostawiają w nalewce ciekawy, orzechowy posmak, jednak aby go uzyskać możemy użyć także gorzkich migdałów lub kilku pestek z moreli czy brzoskwini. Proces maceracji dla nalewek zrobionych z owoców z pestkami jest krótszy niż dla tych bez pestek, o czym też warto pamiętać.

Dlaczego nalewki są zdrowe?

Nalewki na bazie spirytusu i sezonowych owoców są znane ze swoich właściwości leczniczych. W zależności od użytych owoców oraz dodatków różnią się zastosowaniem w domowych kuracjach. Najczęściej przygotowywane:

Nalewka z aronii – stosowana jest w obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz walce z nieprawidłowym poziomem złego cholesterolu. Znana jest również z właściwości wzmacniających ostrość widzenia.

Nalewka z malin – to nieodzowne remedium na przeziębienie, powszechnie przygotowywane na miodzie. Wzmacnia organizm podczas zimy i sezonu grypowego. Dodatkowo łagodzi bóle miesiączkowe i stany zapalne.

Nalewka z czarnego bzu – stosowana najczęściej w przypadkach zatwardzenia oraz ogólnych problemów z wypróżnianiem. Stosując go, oczyszczasz organizm z toksyn. Nalewka działa przeciwbólowo oraz rozkurczowo.

Nalewka z winogron – spożycie tych owoców wpływa na pozbycie się wolnych rodników. Zawierają spore ilości przeciwutleniaczy oraz zahamowują rozwój komórek rakowych. Zwłaszcza te nalewki, które są przygotowywane z czerwonych odmian.

Nalewka z jeżyn – wzmacnia układ sercowo-naczyniowy oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Poprawia stan skóry, na której pojawiają się stany zapalne. Spora zawartość witaminy C pozwala również na lepsze wchłanianie witaminy K.

Nalewka z cytryn – stosowana najczęściej w przypadku przewlekłych przeziębień – dobrze zestawić ją z imbirem oraz pieprzem, co wzmocni jej działanie. To znana recepta na przejedzenie oraz problemy trawienne. Należy starannie wyparzyć skórkę z cytryny przed dodaniem jej do trunku.

Nalewka z sosny – to recepta na kaszel oraz chrypkę. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych gardła oraz ułatwia przełykanie podczas obrzęków. Pomaga w zapaleniu oskrzeli oraz przewlekłych przeziębieniach. Pomocny jest również syrop z sosny, który możesz przechowywać przez dłuższy czas.

Nalewka bursztynowa – bursztyn zalany spirytusem wcierany w skronie pozwala na złagodzenie bólu migrenowego.  Dodatkowo wspomaga tarczycę oraz chore gardło. Bóle mięśniowe i stawów zniwelujemy stosując regularne wcierki połączone z masażem okolic zapalnych.

Jak przecedzać i filtrować nalewki?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na przefiltrowanie nalewki z owoców sezonowych. Po zmiksowaniu lub przetarciu masy wystarczy odsączyć na:

  • sitku
  • ściereczce do sera
  • gazie
  • sitku
  • filtrze do kawy
  • pieluchę tetrową

Dlaczego nalewka się rozwarstwia i tworzy galaretkę?

Jeżeli zalejesz sok owocowy bezpośrednio wysokoprocentowym alkoholem, w tym spirytusem, istnieje ryzyko tworzenia się galaretki lub kisielu. To wina białek znajdujących się w soku owocowym. W kontakcie z wysokim stężeniem alkoholu, ścinają się. Wystarczy rozcieńczyć spirytus do stężenia przynajmniej 65-70%, aby zmniejszyć ryzyko powstania nieprawidłowej, gęstej konsystencji.

Kolejną nieprawidłowością jest też nieodpowiednia kolejność. Owoce na początku zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wybranym alkoholem. Staramy się nie miażdżyć owoców przed zalaniem alkoholem. Istnieje spore ryzyko, że wytrąci się gorzki posmak z pestek malin, jeżyn lub truskawek.

Jak przechowywać nalewki?

Nalewki przechowuj w barwionym, ciemnym szkle, które nie przepuszczają światła. To zmniejszy ryzyko wybarwienia trunku i pozostawienie intensywnego, klarownego koloru. Zaraz po przelaniu do butelek przekładamy do zaciemnionego i chłodnego miejsca. Dobrze sprawdzą się nie tylko butelki, ale również duże słoje.

Maceracja, czyli zalanie alkoholem

Zwykle proporcje wyglądają następująco: 1-1,5 l alkoholu na 1 kg owoców. Takie optymalne stężenie pozwala na rozkład alkaloidów obecnych w składnikach nalewki. 70% alkohol uzyskamy natomiast mieszając 95% spirytus z 40% wódką (1:1) lub wodą źródlaną (1l spirytusu na 400 ml wody).

Po maceracji możemy wykorzystać owoce, które były użyte do wyrobu nalewki i przygotować pyszny syrop. W tym celu zasypujemy owoce cukrem lub zalewamy syropem cukrowym. Całość pozostawiamy na ok. 2-3 tygodnie.

Jak podawać nalewkę?

Nalewkę na spirytusie serwujemy w cienkich, wysokich kieliszkach. Podczas podawania jej do obiadu czy przyjęcia należy pamiętać, aby zdecydować się na jeden smak.

Sprawdź super przepisy na domowe nalewki:
Nalewka brzoskwiniowa
Nalewka wiśniowa
Nalewka gruszkowa
Orzechówka
Nalewka z aronii
Nalewka z głogu
Nalewka z pigwy
Nalewka z jarzębiny
Nalewka z kasztanów
Nalewka czosnkowa
Nalewka miodowa
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka staropolska
Nalewka z jałowca

Nalewka na pigwowcu japońskim
Nalewka na pigwowcu japońskim
Z lekkim posmakiem cynamonu!
Nalewka z aronii
Nalewka z aronii
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Nalewka z mlecza
Nalewka z mlecza
Wiosenny pomysł - spróbuj!
"Uroda Życia": nalewka z pomarańczy
"Uroda Życia": nalewka z pomarańczy
Przepis Agnieszki Maciąg!
Miętowa nalewka babuni
Miętowa nalewka babuni
Sprawdź przepis na miętówkę!
Nalewka z owoców leśnych
Nalewka z owoców leśnych
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy
Do czego najlepiej wykorzystać owoce pigwy? Sprawdź nasz przepis na nalewkę!
Pigwowa nalewka
Pigwowa nalewka
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy
Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
Nalewka z brzoskwiń
Nalewka z brzoskwiń
Zatrzymaj brzoskwinie na cały rok, przygotowując prostą nalewkę brzoskwiniową!
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie Ci przypominać smaki lata!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/3 tygodnie temu
Jak tylko pojawią sie maliny na działce, przygotowuję swoje nalewki z dodatkiem cynamonu i wanilii - idealne na zimę! Jak znalazł!
/10 miesięcy temu
"Całość pozostawiamy na jakiś czas w ciepłym i ciemnym miejscu. Może to być kominek, słoneczny parapet czy najwyższa półka w kuchni." Słoneczny parapet to chyba najciemniejsze miejsce. Redakcjo! Warto czytać to co się napisało.
/rok temu
Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił z destylacją i zamawiałem ze sklepu internetowego edestylatory.com urządzenie na szybkowarze z dwoma odstojnikami. Idzie fajnie, jestem już po kilku użyciach i co do walorów smakowych alko to sobie chwalę. Zresztą kosztował też mój znajomy i nie miał uwag, a on akurat się na temacie zna od lat.
POKAŻ KOMENTARZE (4)