Przepisy, właściwości i sposoby na najlepsze domowe nalewki. Kompletny przewodnik!

Bogactwo owoców sezonowych zamkniesz w domowych nalewkach na zimę. Przygotuj je z malin, truskawek, jeżyn lub pigwy. Sprawdź, jak dobrze odfiltrować nalewkę i co zrobić, aby nie zrobiła się galaretka!
Sylwia Kazimierczuk / 5 miesięcy temu
Przepisy, właściwości i sposoby na najlepsze domowe nalewki. Kompletny przewodnik!

Nalewki na spirytusie zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Nalewka ziołowa, korzenna, owocowa, miodowa czy z kwiatów – wszystkie z nich posiadają lecznicze i smakowe właściwości. Sprawdź nasz kompletny przewodnik po nalewkach na spirytusie!

Jak przygotować nalewkę na spirytusie?

Dobór mocy spirytusu

Pierwszą i najważniejszą zasadą przygotowywania nalewki na spirytusie jest użycie produktu najwyższej jakości oraz dobór mocy spirytusu. Głównym wyznacznikiem w tym wypadku jest smak i rodzaj nalewki, jaka chcemy wytworzyć. I tak, aby powstały:

  • nalewki wytrawne – zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu,
  • nalewki słodkie (szczególnie te z syropem owocowym) – ok. 70%.

Jak przygotować owoce do nalewki?

W zależności od tego, jaką nalewkę chcemy zrobić, musimy wcześniej przygotować do niej składniki. Dotyczy to szczególnie nalewek owocowych – wiśniowych czy śliwkowych. Jeśli decydujemy się na nie, powinniśmy wcześniej pozbyć się pestek (możemy je pozostawić w maksymalnie 10% owoców). Jest to dosyć ważna czynność, gdyż większość z nich zawiera cyjanowodór (tzw. pruski kwas), który powoduje bóle głowy i nudności. Pestki pozostawiają w nalewce ciekawy, orzechowy posmak, jednak aby go uzyskać możemy użyć także gorzkich migdałów lub kilku pestek z moreli czy brzoskwini. Proces maceracji dla nalewek zrobionych z owoców z pestkami jest krótszy niż dla tych bez pestek, o czym też warto pamiętać.

Dlaczego nalewki są zdrowe?

Nalewki na bazie spirytusu i sezonowych owoców są znane ze swoich właściwości leczniczych. W zależności od użytych owoców oraz dodatków różnią się zastosowaniem w domowych kuracjach. Najczęściej przygotowywane:

Nalewka z aronii – stosowana jest w obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz walce z nieprawidłowym poziomem złego cholesterolu. Znana jest również z właściwości wzmacniających ostrość widzenia.

Nalewka z malin – to nieodzowne remedium na przeziębienie, powszechnie przygotowywane na miodzie. Wzmacnia organizm podczas zimy i sezonu grypowego. Dodatkowo łagodzi bóle miesiączkowe i stany zapalne.

Nalewka z czarnego bzu – stosowana najczęściej w przypadkach zatwardzenia oraz ogólnych problemów z wypróżnianiem. Stosując go, oczyszczasz organizm z toksyn. Nalewka działa przeciwbólowo oraz rozkurczowo.

Nalewka z winogron – spożycie tych owoców wpływa na pozbycie się wolnych rodników. Zawierają spore ilości przeciwutleniaczy oraz zahamowują rozwój komórek rakowych. Zwłaszcza te nalewki, które są przygotowywane z czerwonych odmian.

Nalewka z jeżyn – wzmacnia układ sercowo-naczyniowy oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Poprawia stan skóry, na której pojawiają się stany zapalne. Spora zawartość witaminy C pozwala również na lepsze wchłanianie witaminy K.

Nalewka z cytryn – stosowana najczęściej w przypadku przewlekłych przeziębień – dobrze zestawić ją z imbirem oraz pieprzem, co wzmocni jej działanie. To znana recepta na przejedzenie oraz problemy trawienne. Należy starannie wyparzyć skórkę z cytryny przed dodaniem jej do trunku.

Nalewka z sosny – to recepta na kaszel oraz chrypkę. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych gardła oraz ułatwia przełykanie podczas obrzęków. Pomaga w zapaleniu oskrzeli oraz przewlekłych przeziębieniach. Pomocny jest również syrop z sosny, który możesz przechowywać przez dłuższy czas.

Nalewka bursztynowa – bursztyn zalany spirytusem wcierany w skronie pozwala na złagodzenie bólu migrenowego.  Dodatkowo wspomaga tarczycę oraz chore gardło. Bóle mięśniowe i stawów zniwelujemy stosując regularne wcierki połączone z masażem okolic zapalnych.

Jak przecedzać i filtrować nalewki?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na przefiltrowanie nalewki z owoców sezonowych. Po zmiksowaniu lub przetarciu masy wystarczy odsączyć na:

  • sitku
  • ściereczce do sera
  • gazie
  • sitku
  • filtrze do kawy
  • pieluchę tetrową

Dlaczego nalewka się rozwarstwia i tworzy galaretkę?

Jeżeli zalejesz sok owocowy bezpośrednio wysokoprocentowym alkoholem, w tym spirytusem, istnieje ryzyko tworzenia się galaretki lub kisielu. To wina białek znajdujących się w soku owocowym. W kontakcie z wysokim stężeniem alkoholu, ścinają się. Wystarczy rozcieńczyć spirytus do stężenia przynajmniej 65-70%, aby zmniejszyć ryzyko powstania nieprawidłowej, gęstej konsystencji.

Kolejną nieprawidłowością jest też nieodpowiednia kolejność. Owoce na początku zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wybranym alkoholem. Staramy się nie miażdżyć owoców przed zalaniem alkoholem. Istnieje spore ryzyko, że wytrąci się gorzki posmak z pestek malin, jeżyn lub truskawek.

Jak przechowywać nalewki?

Nalewki przechowuj w barwionym, ciemnym szkle, które nie przepuszczają światła. To zmniejszy ryzyko wybarwienia trunku i pozostawienie intensywnego, klarownego koloru. Zaraz po przelaniu do butelek przekładamy do zaciemnionego i chłodnego miejsca. Dobrze sprawdzą się nie tylko butelki, ale również duże słoje.

Maceracja, czyli zalanie alkoholem

Zwykle proporcje wyglądają następująco: 1-1,5 l alkoholu na 1 kg owoców. Takie optymalne stężenie pozwala na rozkład alkaloidów obecnych w składnikach nalewki. 70% alkohol uzyskamy natomiast mieszając 95% spirytus z 40% wódką (1:1) lub wodą źródlaną (1l spirytusu na 400 ml wody).

Po maceracji możemy wykorzystać owoce, które były użyte do wyrobu nalewki i przygotować pyszny syrop. W tym celu zasypujemy owoce cukrem lub zalewamy syropem cukrowym. Całość pozostawiamy na ok. 2-3 tygodnie.

Jak podawać nalewkę?

Nalewkę na spirytusie serwujemy w cienkich, wysokich kieliszkach. Podczas podawania jej do obiadu czy przyjęcia należy pamiętać, aby zdecydować się na jeden smak.

Sprawdź super przepisy na domowe nalewki:
Nalewka brzoskwiniowa
Nalewka wiśniowa
Nalewka gruszkowa
Orzechówka
Nalewka z aronii
Nalewka z głogu
Nalewka z pigwy
Nalewka z jarzębiny
Nalewka z kasztanów
Nalewka czosnkowa
Nalewka miodowa
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka staropolska
Nalewka z jałowca

Nalewka na pigwowcu japońskim
Nalewka na pigwowcu japońskim
Z lekkim posmakiem cynamonu!
Nalewka z aronii
Nalewka z aronii
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Nalewka z mlecza
Nalewka z mlecza
Wiosenny pomysł - spróbuj!
"Uroda Życia": nalewka z pomarańczy
"Uroda Życia": nalewka z pomarańczy
Przepis Agnieszki Maciąg!
Miętowa nalewka babuni
Miętowa nalewka babuni
Sprawdź przepis na miętówkę!
Nalewka z owoców leśnych
Nalewka z owoców leśnych
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy
Do czego najlepiej wykorzystać owoce pigwy? Sprawdź nasz przepis na nalewkę!
Pigwowa nalewka
Pigwowa nalewka
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy
Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
Nalewka z brzoskwiń
Nalewka z brzoskwiń
Zatrzymaj brzoskwinie na cały rok, przygotowując prostą nalewkę brzoskwiniową!
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie Ci przypominać smaki lata!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/3 miesiące temu
W tym roku pierwszy raz zaczynam nie od cukru, a od spirytusu. Mimo, iż wiśnie miałem mniej dojrzałe już widzę, że taki sposób jest lepszy. Nalewka (to zaledwie jej początek) już jest o niebo lepsza i nie ma tendencji do fermentacji. Z innych porad zaczerpniętych kiedyś w necie i wypróbowanych polecam: - Wiśnie wydrylować w całości. Natomiast część pestek wiśniowych wrzucić do spirytusu zawiniętych w jakąś czystą gazę. Wtedy zależnie od potrzeb można je w każdej chwili usunąć by nie przesadzić. - Zamiast zwykłego cukru, po zlaniu nalewki zasypać owoce cukrem trzcinowym - Zamiast wódki nalewkę dopełnić rumem (przynajmniej trochę) Nalewka będzie smakować inaczej, ale według mnie lepiej. Chyba, że ktoś się przyzwyczaił do bardzo tradycyjnego smaku.
/4 miesiące temu
Cyt. "...nieprawidłowością jest też nieodpowiednia kolejność. Owoce na początku zasypujemy cukrem, a następnie zalewamy wybranym alkoholem". Nie jeden pradziadek by się w grobie przekręcił, czytając powyższe... Plusy takiego rozwiązania? Unikamy szansy na zgalaracenie. Jeśli zgęstnieje to cały roztwór idzie do kosza (czy też na kompoty). Minusy? Spora szansa na posmak fermentacji wyrobu oraz odebranie sobie możliwości "sterowania" poziomem słodyczy. No, chyba, że ktoś sobie do gotowej nalewki będzie cukru dodawał... Słowem tradycji wspomnę także, że zamiast cukru zdecydowanie warto spróbować miody (każdy się nada ale rzepakowy lub lipowy są najbardziej uniwersalne).
/5 miesięcy temu
Jak tylko pojawią sie maliny na działce, przygotowuję swoje nalewki z dodatkiem cynamonu i wanilii - idealne na zimę! Jak znalazł!
POKAŻ KOMENTARZE (6)