Sos piri-piri
Sos piri-piri to bardzo ostry sos na bazie papryczek piri-piri, które są ostrzejsze niż papryczki chili.

Opublikowano: 10.08.2011, 15:55
Reklama
Składniki:
Reklama
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki pokruszonych suszonych ostrych papryczek,
- 1 drobno posiekany pęczek cebulki ze szczypiorkiem,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka utartego imbiru
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 4 łyżki pasty pomidorowej
Reklama
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju. Wsypałam 3 łyżki pokruszonych suszonych ostrych papryczek, 1 drobno posiekany pęczek cebulki ze szczypiorkiem, 5 ząbków czosnku, 1 łyżkę utartego imbiru i smażyłam przez 5 minut. Zawartość przełożyłam do blendera: dodałam 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku, 3 łyżki soku cytrynowego i 4 łyżki pasty pomidorowej. Zblendowaną pastę umieściłam w słoiczkach.
Autor: przytulanka
Zobacz także inne przepisy w dziale Sosy.
Reklama
Reklama
Reklama