Jak zrobić dundee cake, szkockie ciasto świąteczne?
Słynne Dundee cake to tradycyjne ciasto szkockie, bardzo popularne również w całej Wielkiej Brytanii. Ciasto jest kojarzone przede wszystkim z okresem świątecznym, ale jada się je przez cały rok. Jego powstanie datuje się na koniec XIX wieku.

Dundee cake jest lekkim, biszkoptowym ciastem ze sporą ilością suszonych i kandyzowanych owoców oraz z dodatkiem whisky. Najczęściej dekorowane jest całymi migdałami, układanymi w koła. Smakiem i wyglądem przypomina nieco polskiego keksa. Możemy natknąć się na kilka przepisów na Dundee cake. Większość zaleca użycie alkoholu, zazwyczaj whisky, rumu lub brandy. Według niektórych receptur ciasto powinno charakteryzować się korzenną nutą, której nadają goździki, cynamon i gałka muszkatołowa.
Zobacz także: Jaka jest kuchnia angielska?
Składniki na formę 21 cm:
- 175 g masła
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 225 g rodzynek
- 175 g kandyzowanych wiśni
- 115 g kandyzowanych skórek - pomarańczowej i cytrynowej
- 50 g blanszowanych migdałów drobno pokrojonych (ja dałam płatki migdałowe)
- skórka starta z 1 cytryny
- 30 ml brandy
- 75 g blanszowanych migdałów (bez skórki)
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem (najlepiej, żeby było ono w temperaturze pokojowej). Dodajemy jajka, najlepiej po jednym, za każdym razem dokładnie ucierając masę. Dodajemy brandy i startą skórkę z cytryny.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie przesypujemy mąkę do masy maślanej, robimy to na przemian z dorzucaniem pozostałych składników. Kandyzowane wiśnie i skórki pomarańczy możemy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Całość należy dokładnie wymieszać. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Powierzchnię ciasta trzeba wygładzić. Na koniec układamy na cieście migdały tak, by tworzyły one kręgi. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 160ºC.
Przepis pochodzi z książki Carol Wilson, Christopher Trotter "Scottish Heritage Food and Cooking".
Zobacz także: Tea time - rytuał picia herbaty