Yerba mate znana na całym świecie - herbata inna niz wszystkie.

Yerba Mate – herbata inna niż wszystkie

Co takiego jest w znanej już na całym świecie yerba mate, o której właściwościach rozpisuje się zastęp specjalistów, a przede wszystkim smakoszy, którzy raz popróbowali napoju i pozostają mu wierni.
/ 17.02.2011 10:49
Yerba mate znana na całym świecie - herbata inna niz wszystkie.

Yerba mate to w Argentynie tak popularny napój jak w Polsce herbata. Warto jednak wiedzieć, że ze względu na specyficzne właściwości pobudzające nie jest to zwykły herbaciany napój – yerba mate to wiele wiele więcej…

Nazwa i pochodzenie

Nazywana bywa Napojem Bogów, a produkowana jest z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jeśli chodzi o nazewnictwo, chyba najprościej byłoby powiedzieć, że pochodzi od hiszp. „mate” – krzew oraz „hierba” – trawa. Często bowiem bywa nazywana herba mate. Mate to także nazwa tykwy z której pije się ową herbatę – tak zacna mieszanka zasługuje na odpowiedni sposób podania i zaparzania.

Napój znany jest również pod nazwą herbaty Jezuitów oraz zielonego złota Indian. Ma to związek z Indianami Guarani z Paragwaju, którzy na początku XVI wieku parzyli liście z gałęzi wędzonych wcześniej nad ogniem. Napój pobudzał Indian i uszczęśliwiał, choć jeszcze nie wiedziano zbyt wiele na temat jego właściwości. 


Napar posmakował Hiszpanom, którzy zajęli się uprawą krzewów, co okazało się dosyć proste i opłacalne – z jednej rośliny w ciągu roku można uzyskać nawet 40 kg suszu.

Zobacz także: Czym upijają się Argentyńczycy - vino argentino

Gatunki i odmiany

Istnieje wiele gatunków napoju. Są to między innymi:


Amanda – wywodzący się z prowincji Misiones w Argentynie. Dosyć łagodny, polecany do codziennego spożywania nawet tym mało wytrawnym smakoszom.

Nobleza Gaucha – bardzo popularny gatunek yerba mate w Argentynie. Ma mocny smak i wykazuje działanie silnie pobudzające. Można go spotkać w trzech wariantach: 


Yerba mate Nobleza Gaucha sin palo – są to same wysuszone listki (sin palo, a więc bez łodyżek – dosłownie „bez kija”);
Yerba mate Nobleza Gaucha Molienda – składa się zarówno z łodyżek jak i listków);
Yerba mate Nobleza Gaucha Cosecha Seleccionada – w tej wersji wymagane jest dwuletnie leżakowanie grubo ciętych gałązek i listków.

Rosamonte – charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem. Wymaga długiego okresu leżakowania w towarzystwie drzewa różanego dzięki któremu zyskuje niepowtarzalny różany aromat. Co ciekawe gatunek ten jest popierany przez Argentyńskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Romance – ten gatunek cechuje z kolei niezwykle delikatny smak. Zawiera dużo witaminy B1, B6 oraz żelazo.

Union oraz Taragui – gatunki te są naturalną odmianą yerba mate, najczęściej występują w owocowych kombinacjach – z dodatkiem jabłka, brzoskwini czy pomarańczy.


Sposób parzenia i potrzebne narzędzia

Parzenie yerba mate to prawdziwy rytuał - nie wystarczy kubek i gorąca woda. Wprawdzie na dobrą sprawę odpowiednio długie parzenie pod przykryciem sprawi, że uzyskamy jakikolwiek smak, jednak intensywny i aromatyczny będzie dopiero wtedy, gdy poświęcimy temu czas, uwagę i… serce.

Naczyniem w którym zaparza się susz oraz z którego pije się napar jest mate. Może być wykonane z tykwy lub z ceramiki. Do picia służy bombilla – specjalny rodzaj metalowej słomki zakończonej siteczkiem, co zapobiega dostaniu się do niej fusów. Rurka może być pozłacana lub posrebrzana.

Do naczynia wsypuje się susz, który zajmuje od ¼ do ¾ wysokości. Następnie potrząsa się nim kilka razy zamykając otwór dłonią. Dopiero wtedy umieszcza się bombillę i wlewa tylko tyle wody (o temp. 65 – 80 stopni), by przykryła liście. Liście i łodyżki szybko wchłoną wodę, wówczas można dolać wody do pełna.

Naczynie można uzupełniać gorącą wodą jeszcze wiele razy - nawet liście i łodyżki zalane trzynasty raz uwolnią wspaniały smak a na pój nie straci cennych właściwości.

Odchudzające właściwości yerba mate

Przeprowadzono już wiele badań na temat właściwości odchudzających napoju. Okazało się, że skutecznie pomaga w obniżaniu wagi u osób otyłych. Osoby które regularnie piły yerba mate potrzebowały mniejszych porcji posiłków do zaspokojenia głodu. Szybciej czuły się najedzone.


Zawarta kofeina powoduje opóźnienie procesu wchłaniania tłuszczów oraz obniża poziom cholesterolu, ponadto korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.

Polecamy: Co popijają Wenezuelczycy?

Mało znane ciekawostki

Mate występuje pod wieloma postaciami, można ją pić także na słodko. W Urugwaju jednak bardzo rzadko można spotkać mężczyzn pijących mate dulce (słodką) ponieważ mówi się, że panowie pijący słodką mate są bici w domach przez swoje żony. Jako że męska ambicja nie pozwala im na podobne przypuszczenia – piją wyłącznie gorzką (przynajmniej publicznie).

W myśl niecodziennego sposobu parzenia można zamiast wody zalać słodkim mlekiem. W Paragwaju mieszankę gorzkich traw zalewa się gorącym karmelem, dodatkowo często dodaje się trawę cytrynową.
Istnieje jednak również przeciwny biegun – mate zalewana zimną, niemal lodowata wodą – nazywa się wówczas terere.

W Paragwaju i północno-wschodniej części Argentyny popularne jest dodawanie soków owocowych, skórki cytrynowej, a nawet kawy. W północno-zachodnich regionach Argentyny mate często ma kolor bordowy, powszechnie dodaje się do niej… brandy.

Uważa się że efekt odchudzający wspomaga dodanie wodorostów brunatnic, werbeny, lub mięty pieprzowej.

Zobacz także: Tea time - rytuał picia herbaty

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/02.03.2012 13:35
Ulubiony napój Cejrowskiego :)
/09.06.2011 12:29
[quote=spice_girl] Ja jakoś nie przepadam za tą herbatą. Smakuje po prostu jak popielniczka. Podobno jak pije się ją częściej, to smak nabiera większej głębi, ja jednak jakoś nie dam rady się do tego przekonać. [/quote] Ja zalewam jakieś pół kubka fusów, i smak jest wtedy bardzo mocny.
/18.05.2011 16:50
Ja jakoś nie przepadam za tą herbatą. Smakuje po prostu jak popielniczka. Podobno jak pije się ją częściej, to smak nabiera większej głębi, ja jednak jakoś nie dam rady się do tego przekonać.
POKAŻ KOMENTARZE (1)