Herbaty senegalskie

Herbata.
W Senegalu żaden mężczyzna nie bierze udziału w rytuale parzenia herbaty, za to pijąc herbatę siorbie się najgłośniej jak tylko można.
/ 22.05.2012 10:09
Herbata.

Rytuały herbaciane w Senegalu

W Senegalu mężczyźni nie biorą udziału w gotowaniu, a nawet nie mają wstępu do kuchni. W tym pomieszczeniu mogą jedynie przebywać kobiety. Rola mężczyzn ogranicza się tylko do używania opalanego węglem drzewnym pieca, na którym parzy się przepyszną zieloną chińską herbatę, nazywaną  athaya. Popijaniu jej towarzyszy przeważnie wielogodzinna ceremonia, która jest jednym z ulubionych zajęć męskiej części Senegalczyków. Ową herbatę podaje się przeważnie w szklaneczkach zaraz po obiedzie albo kolacji. Co najciekawsze przy jej piciu trzeba głośno siorbać biorąc do ust jak największe łyki! Mieszkańcy Senegalu delektują się herbatą w chwilach relaksu, przy grze w karty, podczas popołudniowej sjesty w cieniu drzewa lub przed domem czy warsztatem.

Zobacz także: Tea time - rytuał picia herbaty

Jednak największą popularnością w tym kraju cieszy się napój – bissap. Jest to herbata z suchych, czerwonych kwiatów hibiskusa, którą mocno się słodzi  i najczęściej podaje się z dodatkiem mięty. Senegalczycy uważają ją za ich narodową herbatę. Sprzedawców tego napoju można spotkać na każdej ruchliwej ulicy, przystanku autobusowym czy dworcu. Na wszystkich targowiskach są tam natomiast dostępne suche kwiaty hibiskusa.

Czego potrzebujesz:

  • dwie do trzech szklanek suszonych kwiatów hibiskusa
  •  jedną do dwóch szklanek cukru
  •  jeden do dwóch następujących składników aromatyzujących (opcjonalnie):
  •  gałązka mięty
  •  pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  pół łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
  •  pół szklanki soku z cytryny
  •  szklanka soku ananasowego lub pomarańczowego

Jak zrobić:

  •  Przepłukać  suszone kwiaty w zimnej wodzie.
  •  W garnku ugotować 2 litry wody. Jak tylko się zagotuje to wsypać kwiaty i natychmiast zdjąć garnek z ognia i pozwolić liściom aby moczyły się przez 10 min.
  •  Przelać wodę do dzbanka przy użyciu sitka uważając żeby liście nie dostały się do środka.
  •  Wymieszać z cukrem i wybranymi substancjami aromatyzującymi.
  •  Dodać lód i w końcu się odprężyć!

Polecamy: Miętowa herbata z Maroka

Bissap można podawać przy każdej okazji. Najpopularniejsza kombinacja aromatów to mięta i wanilia. Dla wielu ludzi sok z kwiatów hibiskusa przypomina sok z żurawiny lub z borówek więc jeśli liście hibiskusa nie są dostępne to właśnie nimi można je zastąpić.

Zachęcamy do chwili relaksu przy filiżance którejś z wyśmienitych senegalskich herbat!

Zobacz także: Czy herbata to tradycyjny napój chiński?

Redakcja poleca

REKLAMA