Argentyna inspirowana przez Europę
Kuchnia argentyńska w ogromnej mierze opiera się na tradycjach europejskich. To właśnie z Europy pochodzi wiele dań, które na tyle głęboko zakorzeniły się w kulinarnych gustach Argentyńczyków, że uważają je oni niemal za własne.
W wielu restauracjach spotyka się włoskie gnocchi oraz hiszpańskie tortille. Sposób doprawiania dań również bywa iście europejski – oliwa z oliwek dodawana często i gęsto, dużo przypraw oraz wszechobecne owoce morza – przyrządzane tak, jak w Basenie Morza Śródziemnego.
Zapytać można – z czego zatem słynie ten duży i różnorodny kraj? Czy jego kuchnia nie zasługuje na uwagę?
Zobacz także: Jaka jest kuchnia wenezuelska?
Z czego słynie kuchnia argentyńska
Argentyna jest znana na świecie z wybornych win – wielu koneserów uważa, że argentyńskie trunki nie mają sobie równych. Tu jednak też pod uwagę należy wziąć to, że to jezuici zakładali na ziemiach Ameryki Południowej pierwsze winnice, z uwagi na klimat i dobre ziemie, co pozwalało na zebranie lepszych zbiorów.
Argentyńczycy lubują się w mięsie przygotowywanym na grillu – stąd praktyka tworzenia przeróżnych sosów i marynat, jak na przykład chimichurri.
Odrębną bajką są desery – słynne słodkie pierożki o nazwie pastel les maja wielu zwolenników. Któż nie lubi karmelu? Takie właśnie mają nadzienie.
Popularnym dodatkiem do ciast lub smacznym deserem jest budyń karmelowy – dulce de leche.
Indianie pozostawili po sobie zwyczaj przyrządzania humita – czyli omletów z puree i warzyw (kukurydzy, papryki, ziemniaków).
Najsłynniejszym napojem znanym już na całym świecie i chętnie pijanym jest yerba mate – rodzaj specyficznej herbaty którą parzy się i piją w szczególny sposób.
Hiszpanie, których wkład w kuchnię Argentyny jest niemały rozsławili dania jednogarnkowe – puchero przygotowywane z gotowanych warzyw i mięsa.
Polecamy: Jakie są specjały kulinarne Kanady?