Nie od dziś wiadomo, że dobra sałatka to danie przygotowane ze świeżych warzyw, łącząca w sobie łagodność i pikanterię, tak, by każdy mógł znaleźć w niej coś dla siebie. Również tunezyjskie zupy potrafią zaskoczyć smakiem - raz słodkim, raz pikantnym. Zupy tunezyjskie mają też pewną ważną cechę - często są gęste i niezwykle sycące.
Dekoracja
Tyczy się to wszystkich tunezyjskich dań, a sałatek w szczególności - zawsze są one podawane ładnie przystrojone. Do dekoracji używa się selera naciowego, pomidorów, cebuli, sałaty, plastrów cytryny, oliwek.
Propozycje sałatek
Tunezyjskie sałatki można samodzielnie przygotować w domu. Oto kilka prostych propozycji. Salade méchouia - to sałatka z grillowanych i duszonych warzyw. Należy przygotować duszone warzywa - można skorzystać z mieszanek warzywnych do przygotowania na parze lub na patelni. Kawałki papryki i bakłażanów należy ugrillować. Całość podaje się z roztrzepanym jajkiem i cienkimi kiełbaskami.
Polecamy: Z czego słynie kuchnia Tunezji?
Trio de salade - jest to pyszna pikantne sałatka, do której przygotowania potrzebujesz grillowaną lub duszoną paprykę, pomidory, gotowane ziemniaki, gotowane buraki - pokrojone w kawałki, odrobinę cukinii.
Sałatka tunezyjska to propozycja na wyjątkowe spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest pyszna, a do tego niezwykle dekoracyjna. Przygotuj; pomidory, ogórki, cebulę, tuńczyka z puszki, cytrynę, jajka ugotowane na twardo, sałatę. Teraz wszystkie składniki ułóż w piramidę: najpierw połóż sałatę, na niej powinien się znaleźć ogórek, pomidor, cebula, nieco tuńczyka z puszki, ćwiartka jaka i cytryny.
Sałatka pomidorowa jest bardzo zbliżona do polskiej sałatki pomidora z cebulą - wersja tunezyjska każe położyć sałatkę na liściu sałaty. Równie prostą w przygotowaniu jest sałatka pomidorowa z tuńczykiem.
Czytaj także: Czego nie może zabraknąć w tunezyjskiej kuchni?