Nie tylko Londyn
Wielka Brytania to nie sam Londyn, gdy wybierzemy się w głąb kraju znajdziemy się w innym świecie, środkowa Anglia to kraina owoców morza, soczystych mięs. Popularne tutaj są bardzo marmolady, to ulubiony rodzaj przetworów przyrządzany przez Brytyjczyków. Do tego, co ciekawe, każde hrabstwo wytwarza inny ser, jakby tego było jeszcze mało Brytyjczycy uwielbiają piwo, które również jest niepowtarzalne w zależności od regionu gdzie rośnie chmiel i jest ono ważone.
Co jadł Szekspir?
Małe miasteczko, Stratford, z którego pochodził Szekspir słynie z pysznie przyrządzanej wieprzowiny, podrobów i wędlin. Tamtejszym przysmakiem jest solona wieprzowa skóra (pork scratchings). Popularne również są gulasze i flaki. By zrównoważyć ciężkie potrawy w Stratford przyrządza się również pyszne puddingi i pierniki. Co ciekawe w Anglii spotkamy sklepy specjalnie dedykowane sprzedaży pierników z danego regionu.
Pudding
Jadąc do Wielkiej Brytanii a bojąc się takich specyfików jak szekspirowskie wieprzowe skórki możemy sięgnąć po coś bardziej klasycznego a mianowicie pudding. Jednocześnie jest to deser, który z łatwością możemy przyrządzić w domowej kuchni.
Zobacz też : Angielskie przetwory z nietypowych owoców
Angielski specjał krok po kroku
By przygotować pudding potrzebujemy: 4 kromki pieczywa tostowego, dość wyschnięte, z który odkrajmy skórkę. 40 dag świeżych malin lub jeżyn lub czerwonych porzeczek (świeże maliny należy bardzo delikatnie opłukać wodą). Do smaku przyda się również łyżka cukru. Pudding będziemy przygotowywać w misce, warto wybrać taką o ciekawym kształcie, wtedy pudding będzie lepiej prezentował się na półmisku. Ścianki miski wykładamy kromkami pieczywa tostowego, krojąc je tak by przylegały do ścianek naczynia.
W dużym garnku na małym ogniu podgrzewamy owoce z cukrem i wodą (około dwóch łyżek nie więcej). Czekamy aż czerwone owoce puszczą sok. Odlewamy około dwie łyżki soku. Podgrzewamy jeszcze chwilę, następnie wlewamy owoce (wraz z sokiem, który puściły) do wyłożonej chlebem miski. Gdy miska wypełni się owocami przykrywamy ją pieczywem tostowym i stawiamy na niej coś ciężkiego.
Pudding powinien spędzić noc w lodówce dzięki temu nabierze przyjemnej konsystencji i pysznego smaku. Przed podaniem warto okroić pudding nożem przy samych ściankach naczynia, potem obrócić miskę i poddawać. Można polać sokiem, który zachowaliśmy w czasie gotowania. Teraz poczujemy się jak w Anglii….
Zobacz też : Co się je z zachodniej Anglii?