Grecka zupa cytrynowa – Avgolemono
Wypróbuj przepis na pyszną zupę prosto z Grecji!
- Irena Piotrak
Opublikowano: 02.04.2013, 13:40
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- pół szklanki drobnego makaronu (ziarenka ryżu)
- 3 jajka
- sok z dużej cytryny
- plasterki cytryny
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Bulion wlać do garnka, zagotować. Wsypać makaron. Gotować 5 minut.
- Jajka ubić trzepaczką na pianę. Dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlać łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną.
- Garnek z bulionem zdjąć z ognia, po minucie wlać do niego cienkim strumieniem (cały czas mieszając) masę jajeczno-cytrynową. Zupę doprawić, udekorować plasterkami cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama