POLECAMY

Kasia gotuje z Polki.pl - Tikka masala

Tikka masala, to orientalne danie kuchni indyjskiej, które z pewnością Wam posmakuje! Idealne połączenie korzennych przypraw i doskonałego mięsa z kurczaka.
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu

Tikka masala według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na tikka masala:

  • 2 laski cynamonu
  • 5 ziaren zielonego kardamonu
  • łyżka mielonej kozieradki
  • łyżka tartego czosnku
  • łyżka tartego imbiru
  • łyżka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • czerwona cebula
  • pół kilograma piersi z kurczaka
  • szklanka jogurtu greckiego
  • łyżka startego czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • przyprawa garam masala
  • natka kolendry lub pietruszki

Jak zrobić tikka masala?

Do jogurtu dodajemy czosnek oraz imbir. Wsypujemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy. Smarujemy kurczaka marynata - najlepiej, gdy marynuje się przez całą noc, wtedy zyskuje na smaku i aromacie. Pokrojona w piórka cebulę przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Doprawiamy cynamonem, kardamonem, mielonym imbirem oraz czosnkiem. Dodajemy chili, mieloną kozieradkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy z dodatkiem wody przez 30 minut do uzyskania gładkiego sosu. Kurczaka grillujemy i dodajemy do sosu. Tak przygotowane danie podajemy z chlebkami naan lub zwykłym na zakwasie.

Polecamy!

Sprawdź idealny przepis na kurczaka curry!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)