Tikka masala według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na tikka masala:
- 2 laski cynamonu
- 5 ziaren zielonego kardamonu
- łyżka mielonej kozieradki
- łyżka tartego czosnku
- łyżka tartego imbiru
- łyżka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietany kremówki
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody
- czerwona cebula
- pół kilograma piersi z kurczaka
- szklanka jogurtu greckiego
- łyżka startego czosnku
- łyżka startego imbiru
- przyprawa garam masala
- natka kolendry lub pietruszki
Jak zrobić tikka masala?
Do jogurtu dodajemy czosnek oraz imbir. Wsypujemy mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy. Smarujemy kurczaka marynata - najlepiej, gdy marynuje się przez całą noc, wtedy zyskuje na smaku i aromacie. Pokrojona w piórka cebulę przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Doprawiamy cynamonem, kardamonem, mielonym imbirem oraz czosnkiem. Dodajemy chili, mieloną kozieradkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy z dodatkiem wody przez 30 minut do uzyskania gładkiego sosu. Kurczaka grillujemy i dodajemy do sosu. Tak przygotowane danie podajemy z chlebkami naan lub zwykłym na zakwasie.
Polecamy!
Sprawdź idealny przepis na kurczaka curry!