Własnoręcznie przygotowana pasta curry z dodatkiem natki kolendry smakuje doskonale niż ta gotowa ze sklepu. Rozgrzewające danie na bazie dyni piżmowej, papryczki chili oraz dużej ilości mleczka kokosowego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni orientalnej!
Curry z dyni i kurczaka
Oto składniki na curry z dyni i kurczaka według przepisy Kasi Bukowskiej:
- 500 g piersi z kurczaka
- pęczek kolendry
- ostra papryczka
- pół szklanki wody
- puszka mleka kokosowego
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- mała cebula
- dynia piżmowa pokrojona w kostkę
- kurkuma
- sól
- pieprz
- olej
Jak zrobić curry z dyni i kurczaka?
Do pojemnika blendera wkładamy wcześniej posiekaną cebulę, startą łyżeczkę imbiru, wszystkie ząbki czosnku, połowę pęczka kolendry i papryczkę chili. Wszystko dokładnie blendujemy. Oczyszczamy kurczaka i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Do garnka wlewamy połowę puszki mleczka kokosowego, a na patelnię wlewamy olej. Podsmażamy wcześniej doprawionego kurczaka. Gdy mleczko kokosowe zgęstnieje dodajemy pastę curry, którą wcześniej zmiksowaliśmy. Gotujemy przez 2-3 minuty. Obracamy kurczaka na drugą stronę. do pasty dolewamy resztę mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody. Całość zagotowujemy i dodajemy dynię. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut na średnim ogniu.
Zobacz inne przepisy w formie wideo