Kasia Gotuje z Polki.pl - Curry z dyni i kurczaka

Rozgrzewające curry z dodatkiem dyni piżmowej i kurczaka doprawione imbirem i kurkumą doskonale smakuje na jesienne, chłodne dni. Sprawdź przepis Kasi Bukowskiej!
Sylwia Kazimierczuk / 27.10.2017 13:05

Własnoręcznie przygotowana pasta curry z dodatkiem natki kolendry smakuje doskonale niż ta gotowa ze sklepu. Rozgrzewające danie na bazie dyni piżmowej, papryczki chili oraz dużej ilości mleczka kokosowego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni orientalnej!

Curry z dyni i kurczaka

Oto składniki na curry z dyni i kurczaka według przepisy Kasi Bukowskiej:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • pęczek kolendry
  • ostra papryczka
  • pół szklanki wody
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • mała cebula
  • dynia piżmowa pokrojona w kostkę
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • olej

Jak zrobić curry z dyni i kurczaka?

Do pojemnika blendera wkładamy wcześniej posiekaną cebulę, startą łyżeczkę imbiru, wszystkie ząbki czosnku, połowę pęczka kolendry i papryczkę chili. Wszystko dokładnie blendujemy. Oczyszczamy kurczaka i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Do garnka wlewamy połowę puszki mleczka kokosowego, a na patelnię wlewamy olej. Podsmażamy wcześniej doprawionego kurczaka. Gdy mleczko kokosowe zgęstnieje dodajemy pastę curry, którą wcześniej zmiksowaliśmy. Gotujemy przez 2-3 minuty.  Obracamy kurczaka na drugą stronę. do pasty dolewamy resztę mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wody. Całość zagotowujemy i dodajemy dynię. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut na średnim ogniu.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA