Rdzenni Kanadyjczycy
Inuici są rdzennymi mieszkańcami Kanady, zatem również korzenie kuchni kanadyjskiej sięgają ich zwyczajów żywieniowych. Obecnie Inuici utożsamiani są z Eskimosami, co nie do końca jest prawdą. Prawdą jest natomiast to, że dzięki Inuitom w kanadyjskiej kuchni występuje mięso fok, wielorybów oraz jego suszone odmiany.
Kolonizacja Kanady
Od czasów Wielkich Odkryć Geograficznych Kanada przestała należeć do ludów tubylczych. Masowo przybywali do niej Francuzi. Z czasem pojawili się też Anglicy. Jednak nie tylko oni wzbogacili kulturowo i smakowo Kanadę. Dzięki emigrantom z Rosji, Polski, Chin czy Japonii - każdy znajdzie na kanadyjskim stole coś dla siebie.
Teren, klimat i dostępność pożywienia
Oczywiście to co króluje na stołach całego świata zależy w dużej mierze od tego, jakie pożywienie jest łatwo dostępne. Kanada to olbrzymi obszar, na którym występują pewne charakterystyczne strefy. Na południu uprawia się więcej warzyw i owoców, z kolei wybrzeża obfitują w dostępność ryb, owoców morza i morskich ssaków.
Klimat zaś, szczególnie ten mało sprzyjający, ostry i mroźny kazał zamieszkującym kraj Inuitom opanować sztukę przechowywania żywności - głównie mięsa. Klimat też miał wpływ na kaloryczność kuchni kanadyjskiej i wykorzystywanie w niej tłuszczu ryb i ssaków morskich.
Polecamy: Japońskie style gotowania
Klon, borówki i łosie
Z uwagi na powszechnie występujący w Kanadzie klon i różne odmiany borówek nie sposób nie wspomnieć o ich udziale w kanadyjskiej kuchni. Ciekawym jej elementem jest również mięso zwierząt, którego na ogół Polacy nie jadają na co dzień. Mięso bizonów i łosi często gości w książkach kulinarnych Kanady.
Warto na koniec dodać, że bez względu na pochodzenie - dania kuchni kanadyjskiej cechuje naturalność i właściwości rozgrzewające.
Czytaj także: Jak aromatyczna może być wołowina?