Jak przyrządzić halloumi?

sery
Halloumi to ser cypryjski, niemalże potrawa regionalna tego regionu. Produkowany jest z mleka koziego i owczego, a ostatnio też z dodatkiem mleka krowiego.
/ 13.11.2010 18:34
sery

Halloumi powstaje w tracie powtarzanych procesów gotowania sera w serwatce i prasowania jego płatów. Bardzo dobrze smakuje smażony na głębokim tłuszczu, jak również nie poddany obróbce termicznej. Jego smak może być wzbogacony świeżą miętą.

Szybkie przepisy na dania z halloumi

Zarówno pierwszą jak i drugą pozycję podania charakteryzuje szybki czas przygotowania, zaledwie 30 minut. Zatem jeśli tylko znajdziesz się w posiadaniu tego rzadko spotykanego w Polsce cypryjskiego sera możesz zachwycić swoich gości jego wersją słoną lub słodką.

Halloumi na słodko

Ser ten można podać w dość popularnym w Grecji zestawieniu z miodem i owocami. Najpierw przygotuj owoce cytrusowe: pomarańczę i grejpfruta podziel na cząstki, nie zapomnij pozbawić ich błon. Każdą cząstkę przekrój jeszcze na pół lub na trzy części. Do cytrusów dodaj pokrojone w kostkę jabłko i brzoskwinię, oraz przekrojone na pół winogrona pozbawione pestek. Całość skrop sokiem z cytryny - dzięki czemu owoce, a szczególnie jabłka nie będą czerniały.

Dodaj też dwie łyżki miodu, z którym delikatnie wymieszaj owoce. Teraz czas na ser - pokrój go w centymetrowe plastry. Podsmaż je na patelni bez tłuszczu, kiedy ser się zarumieni połóż jego kawałki na sałatce, po czym znów polej deser miodem, na koniec posyp migdałami i szybko poddaj.

Polecamy: Jak zrobić musakę?

Wersja słona

Ser pokrój tak jak poprzednio na plastry, które należy grillować z jednej i z drugiej strony, aż sie zrumienią. Możesz to zrobić na zwykłym grillu lub w piekarniku. Przygotuj tez krewetki - najlepiej żeby były średnie lub duże i surowe, w pancerzykach. Obierz krewetki, ale pozostaw ogonek. Rozetnij krewetki wzdłuż i spłaszcz je by powstał kształt motyla.

Krewetkowe motyle smaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem soku z cytryny i czosnku, aż staną się różowe.

Na każdym kawałku sera ułóż krewetkę. Udekoruj natką pietruszki, skórką z cytryny, a do smaku dopraw pieprzem i solą. 

Czytaj także: Jak się jada na greckich wyspach?

Redakcja poleca

REKLAMA