Bez pośpiechu
W greckiej jadalni duży stół to absolutna podstawa. Musi się na nim zmieścić przecież całe mnóstwo talerzyków z przystawkami, wokół których toczyć się będzie wielkie biesiadowanie. Różnorodność greckich przekąsek sprawia, że posilą się nimi i wegetarianie, i smakosze mięsnych kąsków. A typowe dla tamtego kraju wzajemne próbowanie sprawi, że wszyscy goście bardzo szybko się ze sobą zintegrują, może nawet uda się nawiązać nowe przyjaźnie. Organizując imprezę w greckim stylu, trzeba zarezerwować dużo czasu. Nikt nie powinien patrzeć na zegarek, bo prawdziwi Grecy nie spieszą się, ponad ważne sprawy przedkładając dobry posiłek i świetne towarzystwo.
Polecamy: Gdzie zjeść w Grecji?
Prostota przede wszystkim
Duża liczba przystawek nie powinna nikogo przerażać, ich istotą bowiem jest, że nie są zbyt skomplikowane. Można pokusić się o bardziej wyrafinowane danie z owoców morza czy faszerowane warzywa, ale resztę stanowić będą kąski proste, co nie znaczy, że mniej smaczne. Grubo krojone plastry fety polane oliwą i posypane świeżymi ziołami, grillowane plastry bakłażana, cukini i papryki, sałatka z pomidorów i ogórków, czarne i zielone oliwki, marynowane warzywa, sos tzatziki. Do tego klopsiki z mięsa mielonego i małe mięsne kąski w formie szaszłyków, smażone kalmarowe krążki i sałatka z owoców morza. Bardziej ambitni mogą też przygotować malutkie greckie gołąbki zawijane w liście winogron czy gęstą pastę z bakłażanów. Do tego wszystkiego oczywiście chleb i butelka dobrej oliwy.
Zapiekanka na serio
Imprezowym strzałem w dziesiątkę na pewno okaże się moussaka, którą można przygotować znacznie wcześniej, a gdy wszyscy goście już się pojawią, po prostu wstawić do pieca i wspólnie czekać, aż dojdzie do siebie. Ziemniaki, bakłażany i mięso nasycą wszystkich głodnych, a pomidory i zioła wypełnią wnętrze cudownym, greckim aromatem. Do tego idealna będzie Retsina, żywiczne i bardzo wyraziste wino, które utrwali grecki nastrój przy stole.
Zobacz także: Jakich przypraw używają Grecy?