Oregano

Jakich przypraw używają Grecy?

Grecka kuchnia pełna jest zapachów i aromatów, które pochodzą z rozmaitych ziół i dodatków. To właśnie przyprawy sprawiają, że z pozoru zwyczajne dania smakują tak doskonale.
/ 16.08.2010 11:19
Oregano

Kwaśna potęga

Absolutną królową greckich dodatków jest cytryna. Pojawia się wszędzie, nawet w daniach, które z tym cytrusem wcale się nie kojarzą, na przykład w zupach. Jej możliwości zdają się być nieograniczone. Cytrynowej intensywności greckie potrawy zawdzięczają specyficzny smak, lekką pikantność i wyrazistość. Lekarze i dietetycy podkreślają dobroczynne właściwości cytryny i cieszą się z jej obecności na greckich stołach. Doskonale harmonizuje się ona z delikatną grecką oliwą, a także z przyprawami, wśród których szczególnie często pojawia się kminek, anyżek, a także koper, niemal niestosowany w innych krajach śródziemnomorskich. Na uwagę zasługuje też cynamon, którego aromat wyczuć można nie tylko w ciasteczkach, ale też w greckim sosie pomidorowym. Zapomnieć nie można też absolutnie o czosnku, bez którego nie obejdzie się żaden grecki przysmak, by wspomnieć tylko sos jogurtowo-czosnkowy zwany pod nazwą tzatziki, będący obowiązkowym elementem przystawkowej uczty.

Polecamy: Jak wykonać pyszne greckie zupy?

Zieleń na dziko

Grecy uwielbiają zioła i dodają je bez specjalnego odmierzania. W czasach, gdy ludzie żyli bliżej natury, na miejscowych talerzach bardzo często lądowały dzikie zioła, znajdowane w pobliżu domu. Dziś trudniej o przydrożne skarby, ale Grecy nadal chętnie dodają zielone listki do wielu dań. Do najpopularniejszych należy oregano, którego kamforowa nuta doskonale pasuje do wielu warzyw i mięs, spotkać go można i w lekkich sałatkach, i w pieczystym. Równie często pojawia się tymianek, doskonale współpracujący z grzybami, bakłażanem czy ziemniakami. Do bardzo lubianej przez Greków jagnięciny doskonale pasuje mięta, nie dziwi więc jej obecność w miejscowej kuchni. Wśród innych ziół swoją wysoką pozycję ugruntowały pietruszka i bazylia, obok koper, anyż i rozmaryn. Ziołowy posmak ma też mięso młodych zwierząt, głównie jagniąt i koźląt, które większość życia spędzają na górskich łąkach, podskubując co lepsze zielone smakołyki. 

Zobacz także: Przewodnik po greckiej mapie win

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)