Krucha sałata, ogórek, miękki ser feta to jedne z podstawowych elementów tek kompozycji. W okresie wiosennym organizm potrzebuje sporej ilości witamin, pożywnych składników i kolorowych warzyw i owoców – zaproś zatem wiosnę do naszej kuchni i stwórz niebanalną sałatkę, którą możesz zjeść na śniadanie lub lunch.
Sposób wykonania
Do jej wykonania potrzebujesz: kilka liści sałaty (np. rzymskiej), dwie drobno pokrojone cebulki, kilka kawałków ogórka, pęczek rzeżuchy (koniecznie – jest bezcenna), 12 pomidorków koktajlowych (łatwiej je pokroić), 200 g lekkiego, słonego sera (my proponujemy feta – jest łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi), trochę sezamu. Wszystkie zielone składniki i pomidory wyłóż na talerze, a plastry sera obtocz w ziarnach sezamu (jeżeli nie chcą się one przykleić do sera, posmaruj go odrobiną wody). Następnie smaż go na patelni 3 minuty tak, aby się lekko przyrumienił i rozpuścił, by po chwili położyć go na warzywach.
Teraz czas na przyrządzenie dressingu – nie jest pracochłonny, ale wymaga on paru niezbędnych składników: 4 łyżki sosu z mango, łyżeczka białego octu winnego, kilka kropli tabasco, a do tego sól i pieprz. Sos z mango można przygotować samodzielnie (jest to mix soku z limonki, mango, łyżki sosu rybnego, posiekana papryczka chilli, trochę startego imbiru i garść posiekanej kolendry).
Na odstawionej patelni wlej przygotowany sos, ocet i tabasco – dolej 80 ml wody i doprowadź do wrzenia. Całość gotuj ok. 20-30 minut, dopraw solą i pieprzem. Ciepłym dressingiem od razu polej sałatkę. Jeśli masz ochotę, możesz dodać pokrojonego w paski ugotowanego kurczaka.
Zobacz też: Sezam