Arbuz w płynie? Tak koniecznie!

Arbuz.
Arbuz kojarzy się z orzeźwiającym owocem lata, takim, który pozwala ochłodzić się w gorący dzień. Jednak arbuz może stać się drinkiem lub ożywczym mleczno owocowym napojem. Zacznijmy od tego, co Hiszpanie lubią najbardziej a mianowicie alkoholowego napoju z arbuzem.
/ 13.08.2010 11:05
Arbuz.

Za nim przyrządzimy napój z arbuzem musimy wiedzieć jak wybrać dojrzały owoc.

Czym się kierować przy kupowaniu arbuza?

Znawcy obstukują, opukują i po dźwięku poznają czy jest on już dojrzały. Z pewnością trzeba by obstukać kilkaset arbuzów, potem je rozkroić i sprawdzić, jakie są w środku, tylko w ten sposób można się nauczyć rozpoznawać po dźwięku, co znajduje się w środku.

Prostszym sposobem jest dokładne sprawdzenie jak wygląda skórka arbuza, czy owoc nie jest nadgnity. Nie należy kierować się tylko wielkością owoców, nie zawsze największy w sklepie arbuz jest najpyszniejszy. Najbezpieczniejsze jest wybieranie średnich owoców o ładnej skórce. Jeżeli już przynieśliśmy lub też wtoczyliśmy do naszej kuchni arbuz możemy przyrządzić go na dwa sprawdzone hiszpańskie sposoby.

Polecamy: Duma hiszpańskich win

Arbuzowy orzeźwiający drink

By przygotować orzeźwiający arbuzowy drink musimy się zaopatrzyć w arbuza, z którego usuniemy pestki, i Cavę, czyli hiszpańskie wino musujące. Nazwa champagne jest zastrzeżona dla francuskich winogron, produkowane w Hiszpanii wino smakiem nieznacznie różni się od oryginalnych szampanów. Cava powinna być mocno schłodzona, wytrawna. Przygotowanie napoju wymaga czasu, lecz efekt jest wart czekania. Arbuz kroimy w kostkę, wkładamy do woreczka (najlepiej takiego jak do przechowywania mrożonek) i wkładamy do zamrażalnika na około dwie godziny. Następnie, gdy zarówno arbuz jak i Cava są zmrożone, wkładamy arbuza do dużej misy, zalewamy winem musującym, nalewamy tak jak poncz chochelką do szklanek.

Napój w wersji bezalkoholowej

Jeżeli natomiast pragniemy ochłodzić się w letni dzień możemy przygotować równie pyszny, lecz bezalkoholowy napój. Oto, co będzie nam potrzebne: arbuz, melon (wystarczy połowa dojrzałego owocu), jogurt naturalny, ½ szklanki mleka. Jeżeli zależy nam na tym by mleczny koktajl był bardziej słodki możemy dodać trochę cukru. Przed zmiksowaniem składników usuwamy pestki z arbuza. Warto zadbać o to by miksować zimne owoce z zimnym mlekiem wtedy od razu możemy napić się mlecznego koktajlu. Nie zapominajmy, że arbuz nadaje się również do jedzenia „bez dodatków“.

Polecamy: Jak przyrządzić katalońskie słodkie przysmaki?

Redakcja poleca

REKLAMA