Wspominałam też, że ramen występuje w kilku odmianach: shio, tonkotsu, shoyu i miso. Dlatego też poniżej znajdziecie przepisy na te cztery rodzaje jednej potrawy.
Przepis na shio ramen
Potrzebujesz: ćwierć kilograma mięsa z kurczaka i około 100g wieprzowiny, makaron a czterech zupek błyskawicznych, grzyby shitake, dymki, mięso mielone drobiowe, kapusta pekińska i przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie: osobno ugotuj mięso z kurczaka i wieprzowiną. Po zagotowaniu obu rodzajów mięs - zbierz szumowiny, a z kurzego rosołu - oka tłuszczu. Mięso mielone wzbogać o smak cebuli i czosnku, po czym uformuj z niego klopsy. Obsmaż je na patelni. Ugotowaną wołowinę pokrój na około 2 cm paski. Namocz grzyby shitake, po czym usuń ich nóżki, namocz też makaron. Podawaj w następujący sposób do każdej z miseczek nałóż makaron, grzyby, klopsy i wołowinę. Dodaj też pokrojoną w talarki dymkę i kapustę pekińską pokrojoną w kwadraty. Całość zalej podgrzanym rosołem.
Przepis na tonkotsu
Składniki: surowa szynka z kością, makaron z zupek błyskawicznych, dymka, olej sezamowy, kapusta pekińska i przyprawy.
Przygotowanie: oddziel mięso od kości i obie części gotuj przez około godzinę.
Pamiętaj, żeby odszumować wywar. Wyjmij kość i mięso, które z kolei należy pokroić w kęsy. Namocz makaron, pokrojoną w talarki dymkę zeszklij na oleju.
Z resztą składników postępuj jak w przypadku shio ramen - nałóż porcję każdego składnika do misek, a następnie zalej je gorącym rosołem.
Przepis na shoyu ramen
Shoyu ramen to "ostra" modyfikacja shio. Zatem przygotuj rosół jak w pierwszym przepisie, po czym dopraw go sosem sojowym i pieprzem chili. Do każdej z miseczek włóż makaron, mięso, kiełki, liście kapusty i dwie połówki jajka. Dodaj też zeszkloną cebulę i szczypiorek, a całość zalej rosołem.
Polecamy: Jak przygotować tradycyjną zupę miso?
Przepis na miso ramen
Podstawa tej wersji jest wywar z krewetek i mięsa kurczaka. Należy go doprawić miso i czosnkiem. Wywar powinien powstać na bazie głów i pancerzyków krewetek, dopiero po jego uzyskaniu i odłowieniu tych części należy do zupy dodać mięso krewetek.
Czytaj także: Japońskie makarony
Miso ramen podaje się z suchym makaronem i dodatkami jak w powyższych przepisach, tyle że zamiast jajka podaje się krewetki. Gorącą zupą należy zalać makaron i czarkę przykryć talerzykiem na jakieś 5 minut, aż makaron zmięknie.