Zacznijmy jednak od tego, co możesz kupić bez problemu nawet w osiedlowym sklepie. Mięso – najlepiej kupować od zaufanego dostawcy, a przynajmniej od „szczerej Pani Zosi” sprzedającej tylko najwyższej jakości towar. Podobnie sprawa się ma z warzywami. Oleje czy kiełki z pewnością znajdziesz w supermarketach, możesz też je spotkać w dyskontach spożywczych, a może nawet właściciel osiedlowego sklepu wyjdzie naprzeciw Twoim oczekiwaniom i wzbogaci o nie swój asortyment?
Ryby i owoce morza
Te produkty nastręczają dużych kłopotów polskim amatorom japońskiej kuchni. Jak długi i szeroki jest nasz kraj – w każdym niemal jego zakątku trudno o świeże ryby, nie mówiąc już o owocach morza. Te, które jesteśmy w stanie kupić są już przetworzone – zamrożone, zamarynowane, obgotowane a następnie zamrożone. Dlatego takim produktem póki co musimy się zadowolić.
Jednak i tu trzeba być „wybrednym” – kupuj towar w sklepach, w których produkt ma szansę być najświeższy.
Produkty typowo japońskie
Wśród tych produktów znajdują się: miso, tofu, ocet ryżowy, japoński makaron, pędy bambusa. Można je kupić w dobrze zaopatrzonych marketach.
Polecamy: Jaka jest pozycja mięsa w kuchni japońskiej?
Dla osób, które mieszkają poza granicami dużych miast, kupno takich produktów może wiązać się z wyjazdem do innego miasta w poszukiwaniu japońskich składników lub koniecznością dokonania zakupu przez Internet.
Sklepy ze zdrową żywnością
Możesz w nich kupić algi, produkty sojowe. Z pomocą przychodzą też apteki i ziołoleki, jak również sklepy specjalizujące się w sprzedaży produktów orientalnych.
Czytaj także: Japońska filozofia jedzenia