Kuchnię kantońską uważa się za najlepszą spośród kuchni chińskich.

Skąd zdobyć składniki kuchni japońskiej?

Kuchnia japońska jest wymagająca – nie zadowoli się półśrodkami, ani tanimi podróbkami. Niestety nie wszystkie składniki uda się zastąpić. By niektóre zdobyć być może będzie trzeba odświeżyć znajomość języków obcych, w celu zamówienia orientalnych produktów.
/ 28.10.2010 18:25
Kuchnię kantońską uważa się za najlepszą spośród kuchni chińskich.

Zacznijmy jednak od tego, co możesz kupić bez problemu nawet w osiedlowym sklepie. Mięso – najlepiej kupować od zaufanego dostawcy, a przynajmniej od „szczerej Pani Zosi” sprzedającej tylko najwyższej jakości towar. Podobnie sprawa się ma z warzywami. Oleje czy kiełki z pewnością znajdziesz w supermarketach, możesz też je spotkać w dyskontach spożywczych, a może nawet właściciel osiedlowego sklepu wyjdzie naprzeciw Twoim oczekiwaniom i wzbogaci o nie swój asortyment?

Ryby i owoce morza

Te produkty nastręczają dużych kłopotów polskim amatorom japońskiej kuchni. Jak długi i szeroki jest nasz kraj – w każdym niemal jego zakątku trudno o świeże ryby, nie mówiąc już o owocach morza. Te, które jesteśmy w stanie kupić są już przetworzone – zamrożone, zamarynowane, obgotowane a następnie zamrożone. Dlatego takim produktem póki co musimy się zadowolić.

Jednak i tu trzeba być „wybrednym” – kupuj towar w sklepach, w których produkt ma szansę być najświeższy.

Produkty typowo japońskie

Wśród tych produktów znajdują się: miso, tofu, ocet ryżowy, japoński makaron, pędy bambusa. Można je kupić w dobrze zaopatrzonych marketach. 

Polecamy: Jaka jest pozycja mięsa w kuchni japońskiej?

Dla osób, które mieszkają poza granicami dużych miast, kupno takich produktów może wiązać się z wyjazdem do innego miasta w poszukiwaniu japońskich składników lub koniecznością dokonania zakupu przez Internet.

Sklepy ze zdrową żywnością

Możesz w nich kupić algi, produkty sojowe. Z pomocą przychodzą też apteki i ziołoleki, jak również sklepy specjalizujące się w sprzedaży produktów orientalnych. 

Czytaj także: Japońska filozofia jedzenia