Kuchnia japońska to bogactwo przepisów pozwalających przyrządzić orientalną potrawę ze świeżych owoców morza, ryb, pędów i glonów. Ryż przeplata się tu z makaronem, a sake pije się na zmianę z herbatą. Często uwadze obserwatora umyka fakt, że Japończycy często jadają zupy, a ich posiłki mają swoją logikę i uporządkowanie.
Japoński posiłek
Typowy japoński posiłek jest przykładem idealnej harmonii, nie ma w nim miejsca na przypadkowość. W kulturze samurajów istnieją nawet posiłki, które można spożywać jedynie w gronie najbliższych. Odpowiednio skomponowane posiłki są być może jednym z sekretów długowieczności Japończyków, z pewnością jednak przyczyniają się do utrzymania przez nich dobrej kondycji fizycznej i szczupłej sylwetki, gdyż posiłki nie są tuczące i ciężkostrawne.
Jedzenie w ciągu dnia
Od drugiej wojny światowej przyjął się w Japonii zwyczaj spożywania trzech głównych posiłków: śniadania, obiadu i kolacji. Podobnie jak w krajach europejskich nie zawsze rano znajdzie się czas na śniadanie.
Nie jest też prawdą, że Japończycy zajadają się sushi dniami i nocami. Okazuje się bowiem, że na to drogie danie nie każdy może sobie pozwolić, a tylko renomowana restauracja z dobrze przygotowaną kadrą kulinarną jest gwarancją oryginalności potrawy i bezpieczeństwa jej spożywania.
Polecamy: Jak przyrządzić posiłek w stylu japońskim?
Zatem sushi to raczej wersja odświętna.
A co na co dzień? Codzienny posiłek
Zwykły posiłek w Japonii powinien składać się z miseczki ryżu, czarki zupy i trzech innych potraw. Ich dobór nie jest przypadkowy - każda z nich powinna być przygotowana zgodnie z inną metodą i w pełni harmonizować się z pozostałymi daniami.
Czytaj także: Jak smażą Japończycy?
Można tu sięgnąć do kuchni rdzennie japońskiej - zwanej washoku lub kuchni, która przybyła z zachodu całkiem niedawno, ale wpisała się w tamtejsze menu- zwanej yoshoku.