Tajemnica dobroczynnej zupy miso, która jak twierdzą niektórzy miała korzystny wpływ na stan pacjentów dotkniętych chorobą popromienną czy cierpiących na schorzenia onkologiczne, leży w popularnych w Japonii bakteriach szczepu koji.
Pasta miso
Do przygotowania zupy niezbędna jest pasta miso, którą również w Polsce można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a już na pewno za pośrednictwem sklepów internetowych. Pasta miso powstaje z rozgniecionej ugotowanej soi połączonej z ryżem lub jęczmieniem. Całość soli się i dodaje bakterie, po czym pasta leżakuje - fermentuje przez około pół roku. Pasta miso może mieć różny kolor poczynając od ciemnobrązowej, a skończywszy na białej - wszystko zależy od rodzaju dodanego zboża i jego udziale procentowym w stosunku do soi.
Jak przygotować zupę miso
Zupą miso będzie każdy wywar warzywny wzbogacony o pastę miso. Zatem można ugotować pokrojone w kostkę warzywa, a po wyłączeniu gazu rozprowadzić w bulionie łyżkę pasty miso. Ważne jest, by zupy wcześniej nie solić, gdyż pasta sama w sobie jest słona.
Trzeba też pamiętać, by pastę rozprowadzić w wywarze dopiero po odstawieniu garnka z ognia. Nie wolno bowiem dopuścić do zagotowania zupy wraz z pastą - wysoka temperatura gotowania z pewnością zabiłaby zdrowe i pożądane bakterie koji.
Polecamy: Sos śliwkowy
Ważna jest również ilość dodawanej pasty - na zupę dla jednej lub dwóch osób należy dodać około jednej łyżki pasty. W przypadku gotowania większej ilości należy pastę dodawać stopniowo.
Czytaj także: Jedzenie pałeczkami
Po około 2 minutach od rozprowadzenia pasty w zupie - danie można podawać. Tuż przed wlaniem zupy na talerz - jeszcze raz ją zamieszaj.