Ramen to japońskie danie, którego bazą jest esencjonalny wywar i makaron pszenny. Bulion najczęściej przygotowywany jest z dwóch rodzajów mięs i wzbogacony różnymi składnikami w zależności od własnych upodobań.
Bulion może być lekki i klarowny lub ciężki i zawiesisty. Często dodaje się do niego warzywa, pastę miso, sos sojowy, duże ilości chili, cebulę, czosnek, jajka i grzyby.
Co powinien zawierać każdy ramen?
- Wywar, najczęściej mięsny (wieprzowo-drobiowy) lub rybny (i owoców morza), ale zdarzają się również wywary wegetariańskie a nawet wegańskie (na bazie grzybów).
- Makaron ramen, który jest bardzo sprężysty, zrobiony z pszennej mąki.
- Tare, czyli sos, który po zmieszaniu z bulionem nadaje mu charakterystycznego smaku. Najczęściej przygotowywany jest z sosu sojowego, pasty miso i wodorostów kombu.
- Olej smakowy, który dodatkowo podkreśli jego smak, najczęściej na bazie palonego czosnku i chili.
fot. Adobe Stock
Rodzaje ramenu
Rodzajów ramenu jest całe mnóstwo. Najczęściej dzielone są na rodzaj zastosowanego tare lub wywaru.
Podział ze względu na rodzaj tare:
- Shio - najczęściej bardzo klarowny bulion na bazie mięsa wieprzowego i drobiowego (bez dodatku sosu sojowego, słoność wywaru osiągnięta jest tylko za pomocą soli).
- Shoyu - powstaje podobnie jak shio, czyli z wywaru z mięsa drobiowego i wieprzowego, ma jednak ciemniejszą barwę, dzięki zastosowaniu sosu sojowego.
- Miso - wywar z mięsa kurzego i ryb mocno doprawiony pastą miso.
Podział ze względu na rodzaj wywaru:
- Tonkotsu - bulion gotowany na kościach wieprzowych.
- Tori paitan - zbudowany jest na mlecznym wywarze drobiowym lub drobiowo-wieprzowym.
- Gyokai - przygotowywany jest na bazie wywaru z ryb i/lub owoców morza.
Jakie dodatki można podać do ramenu?
Ramen to również całe mnóstwo dodatków. Najczęściej jest to szczypior, boczek, mięso wieprzowe lub drobiowe, glony nori, marynowane w sosie sojowym jajko, grzyby shitake, kapustę pak choi, sezam, kiełki fasoli mung.
Przepis na ramen mięsny
Składniki na wywar:
- 2 kg kości wieprzowych,
- 1 kg kości drobiowych,
- 6 l wody,
- 3 cebule,
- 1 por,
- 1/2 główki czosnku,
- 10 cm korzenia imbiru,
- 2 marchewki.
Składniki na tare:
- 300 ml sosu sojowego,
- 200 ml dashi,
- 150 ml mirin (wino ryżowe),
- 50 ml octu ryżowego,
- 10 g soli.
Składniki na olej smakowy:
- 100 g tłuszczu z gotowania ramenu,
- 50 g oleju ryżowego,
- główka czosnku,
- 2 łyżki płatków chili,
- zielona część dymki.
Dodatki:
- 300 g makaronu ramen,
- zielona część dymki.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, odcedź, przelej zimną wodą i znów włóż do garnka.
- Zalej nową porcją wody, dodaj cebule, imbir, pora, czosnek, seler i marchewkę. Gotuj przez 7-8 godzin. Warzywa wyjmij z bulionu wcześniej (obserwuj, by się nie rozgotowały).
- Po tym czasie zestaw garnek z ognia, wyjmij z niego mięso i schłodź bulion. Zbierz połowę tłuszczu i zachowaj go do zrobienia oleju smakowego.
- Przygotuj tare: połącz wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Czas na olej smakowy: do małego garnka dodaj tłuszcz z ramenu, czosnek pokrojony na plasterki, chilli i szczypior. Smaż, aż czosnek stanie się brązowy.
- Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do miski nałóż porcję makaronu, tare oraz bulionu. Ramen podawaj z posiekaną dymką.
Przepis na wegetariański ramen
Składniki na bulion:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 cebule,
- 5 l wody,
- 3 ząbki czosnku,
- spory korzeń imbiru,
- kilka grzybów shitake,
- 50 ml jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki pasty miso,
- olej sezamowy.
Dodatki:
- 100 g sera tofu,
- zielona część dymki,
- pak choi.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj obrany imbir, pokrojone warzywa w grubą kostkę, przesmaż przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby shitake i zalej całość zimną wodą.
- Bulion gotuj przez 3 godzin. Po tym czasie przecedź przez sito i dopraw sosem sojowym oraz pastą miso.
- Wegetariański ramen podawaj z posiekaną dymką, gotowanym na twardo jajkiem albo smażonym serem tofu.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na azjatyckie dania: