Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?

Ramen fot. Adobe Stock
Ramen to niezwykle esencjonalna japońska potrawa, na którą składa się bulion, makaron, tare, olej smakowy i dodatki. Może występować w wersji mięsnej, rybnej i wegetariańskiej.
Małgorzata Machnicka / 19.02.2021 14:14
Ramen fot. Adobe Stock

Ramen to japońskie danie, którego bazą jest esencjonalny wywar i makaron pszennyBulion najczęściej przygotowywany jest z dwóch rodzajów mięs i wzbogacony różnymi składnikami w zależności od własnych upodobań.

Bulion może być lekki i klarowny lub ciężki i zawiesisty. Często dodaje się do niego warzywa, pastę miso, sos sojowy, duże ilości chili, cebulę, czosnek, jajka i grzyby

Co powinien zawierać każdy ramen?

  • Wywar, najczęściej mięsny (wieprzowo-drobiowy) lub rybny (i owoców morza), ale zdarzają się również wywary wegetariańskie a nawet wegańskie (na bazie grzybów).
  • Makaron ramen, który jest bardzo sprężysty, zrobiony z pszennej mąki.
  • Tare, czyli sos, który po zmieszaniu z bulionem nadaje mu charakterystycznego smaku. Najczęściej przygotowywany jest z sosu sojowego, pasty miso i wodorostów kombu.
  • Olej smakowy, który dodatkowo podkreśli jego smak, najczęściej na bazie palonego czosnku i chili.

ramen przepis
fot. Adobe Stock

Rodzaje ramenu

Rodzajów ramenu jest całe mnóstwo. Najczęściej dzielone są na rodzaj zastosowanego tare lub wywaru.

Podział ze względu na rodzaj tare:

  • Shio - najczęściej bardzo klarowny bulion na bazie mięsa wieprzowego i drobiowego (bez dodatku sosu sojowego, słoność wywaru osiągnięta jest tylko za pomocą soli).
  • Shoyu - powstaje podobnie jak shio, czyli z wywaru z mięsa drobiowego i wieprzowego, ma jednak ciemniejszą barwę, dzięki zastosowaniu sosu sojowego. 
  • Miso - wywar z mięsa kurzego i ryb mocno doprawiony pastą miso. 

Podział ze względu na rodzaj wywaru:

  • Tonkotsu - bulion gotowany na kościach wieprzowych. 
  • Tori paitan - zbudowany jest na mlecznym wywarze drobiowym lub drobiowo-wieprzowym.
  • Gyokai - przygotowywany jest na bazie wywaru z ryb i/lub owoców morza. 

Jakie dodatki można podać do ramenu?

Ramen to również całe mnóstwo dodatków. Najczęściej jest to szczypior, boczek, mięso wieprzowe lub drobiowe, glony nori, marynowane w sosie sojowym jajko, grzyby shitake, kapustę pak choi, sezam, kiełki fasoli mung.

Przepis na ramen mięsny

Składniki na wywar:

  • 2 kg kości wieprzowych,
  • 1 kg kości drobiowych,
  • 6 l wody,
  • 3 cebule,
  • 1 por,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 10 cm korzenia imbiru,
  • 2 marchewki.

Składniki na tare:

  • 300 ml sosu sojowego,
  • 200 ml dashi,
  • 150 ml mirin (wino ryżowe),
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 10 g soli.

Składniki na olej smakowy:

  • 100 g tłuszczu z gotowania ramenu,
  • 50 g oleju ryżowego,
  • główka czosnku,
  • 2 łyżki płatków chili, 
  • zielona część dymki.

Dodatki:

  • 300 g makaronu ramen,
  • zielona część dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, odcedź, przelej zimną wodą i znów włóż do garnka.
  2. Zalej nową porcją wody, dodaj cebule, imbir, pora, czosnek, seler i marchewkę. Gotuj przez 7-8 godzin. Warzywa wyjmij z bulionu wcześniej (obserwuj, by się nie rozgotowały).
  3. Po tym czasie zestaw garnek z ognia, wyjmij z niego mięso i schłodź bulion. Zbierz połowę tłuszczu i zachowaj go do zrobienia oleju smakowego.
  4. Przygotuj tare: połącz wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Czas na olej smakowy: do małego garnka dodaj tłuszcz z ramenu, czosnek pokrojony na plasterki, chilli i szczypior. Smaż, aż czosnek stanie się brązowy.
  6. Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  7. Do miski nałóż porcję makaronu, tare oraz bulionu. Ramen podawaj z posiekaną dymką.

Przepis na wegetariański ramen

Składniki na bulion:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 5 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • spory korzeń imbiru,
  • kilka grzybów shitake,
  • 50 ml jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki pasty miso,
  • olej sezamowy.

Dodatki:

  • 100 g sera tofu,
  • zielona część dymki,
  • pak choi.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj obrany imbir, pokrojone warzywa w grubą kostkę, przesmaż przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby shitake i zalej całość zimną wodą. 
  2. Bulion gotuj przez 3 godzin. Po tym czasie przecedź przez sito i dopraw sosem sojowym oraz pastą miso.
  3. Wegetariański ramen podawaj z posiekaną dymką, gotowanym na twardo jajkiem albo smażonym serem tofu. 

ramen przepisy wegetariańskie
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na azjatyckie dania:

Czy w Japonii jedzą tylko ryż?
Czy w Japonii jedzą tylko ryż?
Pałeczki, sake i miseczki z ryżem to elementy, które nieodłącznie kojarzą się z japońską kuchnią. Jednak nie samym ryżem Japończyk żyje. A skoro nie ryżem to w taki razie czym?
Jak przygotować tradycyjną zupę miso?
Jak przygotować tradycyjną zupę miso?
Jaki jest sekret długowieczności mieszkańców Japonii? Może właśnie jest nim makrobiotyczna zupa miso. Temu popularnemu japońskiemu daniu przypisywane są takie właściwości jak: pozytywny wpływ na układ trawienny, krążenia i system odpornościowy.
Japońskie style gotowania
Japońskie style gotowania
Mówiąc o japońskich stylach gotowania należy mieć na uwadze właśnie sposoby gotowania, czyli przyrządzania potraw we wrzącej wodzie, a nie sposoby przygotowywania potraw w ogóle.
Kuchnia chińska - przepisy na najpopularniejsze potrawy chińskie
Kuchnia chińska - przepisy na najpopularniejsze potrawy chińskie
Najpopularniejsze potrawy chińskie to sajgonki, makarony, ryż smażony na kilka sposobów i pierożki wonton. Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, jednak tym co łączy jej odmiany, jest duża ilość warzyw.
Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską
Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską
Zupa pho, to zaraz po sajgonkach, najbardziej popularne danie kuchni wietnamskiej. W Wietnamie jada się ją nie tylko na obiad, ale również na kolację czy śniadanie.
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami warto uzupełnić również dodatkiem papryki. Nie żałuj przypraw - to one wydobędą głębię azjatyckiego smaku!
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku to danie, które kusi bogactwem warzyw: użyj zielonej fasolki szparagowej, a także różnokolorowej papryki. Wykorzystaj karkówkę albo szynkę bez kości.
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Masz ochotę na prosty, ale ciekawy obiad? Koniecznie wypróbuj pad thai. Przepis na pyszną wersję z tofu i krewetkami znajdziesz u nas.

Redakcja poleca

REKLAMA