Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej razowej
- 12 dag mąki żytniej
- 4 dag mąki kukurydzianej
- 225 ml wody
- 1,5 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka miodu
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chlebek grecki!
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj oliwę i miód.
- Wsyp wymieszane mąki i sól.
- Składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stół posmarowany olejem, jeszcze raz zagnieć.
- Uformuj z niego wałek i potnij na 18 części.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj palucha i ułóż w formie, tak by paluchy dzieliły centymetrowe odstępy.
- Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty chlebek posmaruj odrobiną wody wymieszanej z roztrzepanym żółtkiem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
A do chleba... zobacz przepisy na pyszne pasty:
Pasta z grochu - przepis
Pasty z serkiem wiejskim - przepis
Pasta z siemieniem lnianym - przepis
Jak zrobić jajeczną pastę do kanapek?
Brokułowa pasta do kanapek - przepis
Pasta parówkowa na kanapki - przepis